Czego nie powinny jeść kobiety w ciąży?

Jesteś w ciąży i zastanawiasz się co możesz jeść, a czego szczególnie powinnaś unikać? Zobacz!

Czego nie powinny jeść kobiety w ciąży?

Czego nie powinny jeść kobiety w ciąży


Ciąża to wyjątkowy okres w życiu każdej kobiety. Przez 9 miesięcy nie odżywiamy tylko siebie, lecz także dziecko, którego przyszłe funkcjonowanie jest w dużej mierze uzależnione od trybu naszego życia oraz sposobu odżywiania. Zastanawiasz się, czego wyjątkowo powinnaś unikać w swojej codziennej diecie?

Ryby morskie dopuszczone do sprzedaży na rynku polskim nie przekraczają ustalonych norm zawartości dioksyn oraz metali ciężkich. Mimo wszystko te substancje są niebezpieczne dla płodu. Z tego też powodu kobiety w ciąży nie powinny spożywać śledzi oraz łososi bałtyckich. Dlaczego tak się dzieje? Otóż toksyny, które kumulują się w tłuszczu ryb, to głównie metale ciężkie, rtęć i dioksyny powodujące zaburzenia w wytwarzaniu wewnętrznych hormonów sterydowych, co może doprowadzić do problemów z utrzymaniem ciąży.

Dioksyny odkładają się także w tkance tłuszczowej zwierząt, zatem ich źródłem jest także tłusty nabiał, jaja, tłuste mięso, a w szczególności grillowane.

Bardziej niż ryb powinniśmy obawiać się tłustego mięsa. Ilość dioksyn w karkówce grillowanej przekracza nawet pięćdziesięciokrotnie normy w stosunku do górnej granicy norm dla ryb – mówi Anna Lewitt, dietetyk.

Z tego też powodu zaleca się odkrajanie widocznego tłuszczu i wybieranie chudego mięsa szczególnie w okresie ciąży i karmienia, ale także i w czasie, kiedy nie planujemy potomstwa.

Jeżeli chcecie dowiedzieć się więcej na ten temat, obejrzyjcie filmik:




Źródło: Newseria Lifestyle/ MilionKobiet.pl
Foto: Newseria Lifestyle/Shutterstock
Newseria Lifestyle CMYK-01.jpg


Dodał(a): Agnieszka Pulikowska , Wtorek 25.02.2014 (aktualizacja: 2014-02-25)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×