Czy kobieta, która karmi piersią może jeść szpinak?

Szpinak jest wręcz zalecany dla kobiet w ciąży. Sprawdźcie, jak jest w przypadku kobiet, które karmią piersią.

szpinak-karmienie-piersia.jpgJeśli karmisz piersią i zastanawiasz się, czy możesz bezkarnie jeść szpinak, to dobrze trafiłaś. Czasem lepiej sprawdzić dwa razy, czy dany produkt jest zalecany, czy zakazany w diecie matki karmiącej, niż narażać dziecko na różne dolegliwości. Oszczędź mu bólu!

Dieta karmiącej mamy wymaga kilku poświęceń, ale trzeba pamiętać o tym, że jest jednak bardziej tolerancyjna niż dieta kobiety w ciąży. Chyba, że dziecko jest alergikiem i ma alergię pokarmową na wiele produktów - wtedy jest większy problem. W przeciwnym razie nie musisz trzymać ścisłej diety, bo wiele produktów, które mogą wydać Ci się podejrzane, często okazują się zupełnie bezpieczne.

Najlepiej zachować umiar i zdrowy rozsądek, obserwować dziecko i pamiętać o tym, by wprowadzać kolejne smaki do swojego pociążowego menu powoli, po kolei, by mały niemowlęcy żołądek mógł przyzywyczaić się do dodatkowych smaków w mleku, które mu zaserwujesz. Istnieją produkty, których kategorycznie nie powinnaś jeść, wiele jest dozwolonych, a kilka - wręcz zalecanych. 

Co w takim razie ze szpinakiem? Czy kobieta karmiąca piersią może sobie na niego pozwolić? Tak? Nie? Pod jakimi warunkami? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości!

 Zobacz także: Czy kobieta, która karmi piersią może farbować włosy?

1. SZPINAK DLA KARMIĄCEJ MATKI - TAK CZY NIE?

Szpinak uchodzi za bezpieczny w diecie karmiącej mamy. Dlatego możesz go jeść bez obaw! Nie zdziw się tylko, jeśli kupka niemowlęcia będzie miała odcień lekko zielony - to zupełnie normalne!

Należy jedynie uważać na towarzystwo innych składników, z jakimi łączymy szpinak. Ten popularnie występuje z serami pleśniowymi, a te nie dość, że są ciężkostrawne, to bywają także silnymi alergenami. Dlatego należy je wprowadzać z umiarem do swojej diety. Sery z niebieską pleżnią lepiej zupełnie wykluczyć - mogą być szkodliwe dla niedojrzałych dziecięcych żołądków. 

Zobacz także: Czy kobieta, która karmi piersią powinna pić kawę?

2. DLACZEGO WARTO JEŚĆ SZPINAK?

Szpinak chroni przed miażdżycą i chorobami nowotworowymi, a do tego ma właściwości uspakajające, za sprawą dużej zawartości magnezu. Poza tym zawiera sporo potasu, łatwo przyswajalnego żelaza, witaminy K, C i witamin z grupy B. 

Zobacz także: 5 propozycji na zimowe śniadanie



Źródło: MilionKobiet.pl
Foto: Thinkstock


Dodał(a): Karolina Zdunowska , Poniedziałek 07.12.2015 (aktualizacja: 2015-12-07)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (1)

Awatar
Anonim
Co za idiotyczny artykuł!
Zrobiłam sobie szpinakowe smoothie i moja dziecko na drugi dzień tak płakało, że myślałam, że skończymy na pogotowiu. Mały ma 3 miesiące i nigdy nie miał wzdęć - może trochę po kapuście, ale nie aż tak! więc nie wiedziałam co się dzieje. Do głowy by mi nie przyszło, że to od szpinaku, bo przecież taki zdrowy... "można jeść bez obaw!"
Dopiero znajoma powiedziała, że to od szpinaku. Już go nie karmiłam swoim mlekiem- z resztą i tak nie chciał jeść mojego pokarmu. I nie dziwię mu się, bo jak odciągnęłam mleko to miało aż seledynowy kolor...
Przestrzegam! Uważajcie i nie sugerujcie się bzdurnymi artykułami bo nie ma żartów :(
Dodano: 2017-08-02 15:07:18 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×