Czy kobieta, która karmi piersią może jeść szpinak?

Szpinak jest wręcz zalecany dla kobiet w ciąży. Sprawdźcie, jak jest w przypadku kobiet, które karmią piersią.

szpinak-karmienie-piersia.jpgJeśli karmisz piersią i zastanawiasz się, czy możesz bezkarnie jeść szpinak, to dobrze trafiłaś. Czasem lepiej sprawdzić dwa razy, czy dany produkt jest zalecany, czy zakazany w diecie matki karmiącej, niż narażać dziecko na różne dolegliwości. Oszczędź mu bólu!

Dieta karmiącej mamy wymaga kilku poświęceń, ale trzeba pamiętać o tym, że jest jednak bardziej tolerancyjna niż dieta kobiety w ciąży. Chyba, że dziecko jest alergikiem i ma alergię pokarmową na wiele produktów - wtedy jest większy problem. W przeciwnym razie nie musisz trzymać ścisłej diety, bo wiele produktów, które mogą wydać Ci się podejrzane, często okazują się zupełnie bezpieczne.

Najlepiej zachować umiar i zdrowy rozsądek, obserwować dziecko i pamiętać o tym, by wprowadzać kolejne smaki do swojego pociążowego menu powoli, po kolei, by mały niemowlęcy żołądek mógł przyzywyczaić się do dodatkowych smaków w mleku, które mu zaserwujesz. Istnieją produkty, których kategorycznie nie powinnaś jeść, wiele jest dozwolonych, a kilka - wręcz zalecanych. 

Co w takim razie ze szpinakiem? Czy kobieta karmiąca piersią może sobie na niego pozwolić? Tak? Nie? Pod jakimi warunkami? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości!

 Zobacz także: Czy kobieta, która karmi piersią może farbować włosy?

1. SZPINAK DLA KARMIĄCEJ MATKI - TAK CZY NIE?

Szpinak uchodzi za bezpieczny w diecie karmiącej mamy. Dlatego możesz go jeść bez obaw! Nie zdziw się tylko, jeśli kupka niemowlęcia będzie miała odcień lekko zielony - to zupełnie normalne!

Należy jedynie uważać na towarzystwo innych składników, z jakimi łączymy szpinak. Ten popularnie występuje z serami pleśniowymi, a te nie dość, że są ciężkostrawne, to bywają także silnymi alergenami. Dlatego należy je wprowadzać z umiarem do swojej diety. Sery z niebieską pleżnią lepiej zupełnie wykluczyć - mogą być szkodliwe dla niedojrzałych dziecięcych żołądków. 

Zobacz także: Czy kobieta, która karmi piersią powinna pić kawę?

2. DLACZEGO WARTO JEŚĆ SZPINAK?

Szpinak chroni przed miażdżycą i chorobami nowotworowymi, a do tego ma właściwości uspakajające, za sprawą dużej zawartości magnezu. Poza tym zawiera sporo potasu, łatwo przyswajalnego żelaza, witaminy K, C i witamin z grupy B. 

Zobacz także: 5 propozycji na zimowe śniadanie



Źródło: MilionKobiet.pl
Foto: Thinkstock

Dodał(a): Karolina Zdunowska , Poniedziałek 07.12.2015 (aktualizacja: 2015-12-07)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×