Lodowe pokusy dziecka

Dzieci uwielbiają lody! Szczególnie latem, kiedy panują wysokie temperatury i nadchodzi czas wakacyjnych wyjazdów. Jednak czy jedzenie lodów jest rzeczywiście bezpieczne dla Twojego dziecka?

lody.jpg

Kolorowe, słodkie desery, lody śmietankowe w chrupiącym, dużym wafelku, orzeźwiające lody serbetowe serwowane na patyku lub w większych pojemnikach to tylko kilka z licznych propozycji producentów zimnych deserów. Kto jest ich najliczniejszym klientem? Oczywiście dzieci, które nie wyobrażają sobie wakacji bez ulubionych lodów.

Jednak czy częste podawanie dziecku lodów jest rzeczywiście bezpieczne dla ich zdrowia?

Poradnik kupowania lodów dla dzieci

1. Według lekarzy lody mogą jeść dzieci, które ukończyły 2 rok życia. Młodszym pociechom odradza się podawanie zimnych deserów, które mogą sprzyjać pojawianiu się trudnych do wyleczenia infekcji.

2. Wybór lodów w sklepach jest naprawdę imponujący. Nie wszystkie z nich są tak zdrowe, jak reklamują producenci. Koniecznie zwróć uwagę na ich skład umieszczony na opakowaniu. Im więcej polepszaczy smaku i substancji konserwujących, tym zimny deser jest bardziej "śmieciowy".

3. Staraj się wybierać lody śmietankowe (lub inne produkowane na mleku) zamiast lody "wodne". Lody mleczne dostarczą dla Twojej pociechy potrzebnego wapnia. Z kolei lody na bazie wody nie mają żadnych substancji odżywczych i z reguły zawierają bardzo dużo cukru.

4. Kupując lody zwróć uwagę również na ich producenta. Im bardziej rozpoznawalna marka (i niestety często wyższa cena), tym masz większą pewność, że rzeczywisty skład produkty będzie zgodny z informacją podaną na opakowaniu.

5. Nie daj się również nabrać na lody, które mają zachęcić dzieci do kupienia. Produkty barwiące język, bardzo kwaśne, itd. to bomba chemiczna dla Twojego dziecka.

Przepis na lody czekoladowe

Składniki:

- 300 ml cukru

- 5 żółtek

- 300 ml mleka

- 300 ml śmietany kremówki

- 2 tabliczki czekolady (najlepiej gorzkiej)

- ekstrakt z wanilii

Przygotowanie:

Żółtka ubij dokładnie z jajkiem. Zagotuj mleko w garnku. Po zagotowaniu wlej do niego masę z żółtek i podgrzej na ogniu. Następnie rozpuść tabliczki czekolady w rondelku i dodaj ją do masy z mlekiem i żółtkami. Odstaw wszystko do wystygnięcia. Na zakończenie dodaj odrobinę wanilii, ubijamy śmietanę i mieszamy wszystko z czekoladową masą.

Smacznego!



Tekst: Emilia Czaczkowska-Bołtromiuk

Źródło: MilionKobiet.pl

Przeczytaj również:

Jak uodpornić pierwszaka

Dlaczego boimy się szczepionek

Zdrowe jak rybki dzięki nowym lekom






Dodał(a): Emilia Czaczkowska-Bołtromiuk , Czwartek 07.06.2012 (aktualizacja: 2012-06-06)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.

Zobacz również

×