Pełnowartościowy posiłek dla malucha, czyli jaki?

O tym powinna wiedzieć każda mama!

pelnowartosciowyposilammain1duze.jpg

Kaszki zbożowe to jedne z pierwszych smaków – po warzywach i owocach – jakie na etapie rozszerzania diety poznaje dziecko. W drugim półroczu życia stają się ważnym elementem codziennego, urozmaiconego jadłospisu. Te ze wskazaniem wieku na opakowaniu są gwarancją odpowiedniej jakości i bezpieczeństwa, a także dopasowania do potrzeb niemowlęcia. Kaszki mleczne stanowią dla maluszka pełnowartościowy posiłek – co warto o nich wiedzieć?

Sposób żywienia w okresie 1000 pierwszych dni życia ma bardzo duże znaczenie. Niemowlę powinno otrzymywać wtedy bezpieczną żywność, w tym kaszki zbożowe, odpowiadające na jego wyjątkowe potrzeby.

Kaszki są ważnym elementem jadłospisu i powinny pojawić się w diecie dziecka na etapie rozszerzania diety.

Kaszki z mlekiem modyfikowanym to pełnowartościowy posiłek.

O zboża, z których powstają kaszki dla najmłodszych – tak jak mama dba o swoje dziecko – troszczą się zaufani dostawcy.

Duże wymagania małego dziecka

Pierwsze lata życia są najważniejsze. Dlaczego? To wtedy młody organizm rozwija się najintensywniej (nawet bardziej niż w okresie dojrzewania) i kształtują się nawyki żywieniowe oraz preferencje smakowe. Aby dziecko mogło prawidłowo rosnąć, potrzebuje dostarczenia mu wraz z dietą składników odżywczych w odpowiednich ilościach i proporcjach. Wyzwaniem dla rodziców może być jednak fakt, że w kluczowym okresie 1000 pierwszych dni maluch jest wyjątkowo wrażliwy na wpływ czynników zewnętrznych, w tym spożywaną żywność. Ta przeznaczona dla dorosłych może nie być odpowiednia dla niemowlęcia. 

„Istnieje osobna kategoria produktów przeznaczonych dla najmłodszych konsumentów. Przykładem są kaszki zbożowe, których najważniejsze parametry są regulowane przez prawo Unii Europejskiej oraz polskie. Aby były zgodne z wymaganiami prawa, kontrolowane są na każdym etapie produkcji – normy jakości i bezpieczeństwa dla zbóż BoboVita są nawet do 1000 razy bardziej surowe niż dla zbóż dla dorosłych. Warto pamiętać, że ogólnodostępne produkty zbożowe mogą zawierać szkodliwe substancje (np. metale, mykotoksyny czy pozostałości pestycydów) w ilości nieodpowiedniej dla niemowlęcia, dlatego tak istotne jest wybieranie tych dedykowanych niemowlętom i małym dzieciom” – tłumaczy Anna Galonska z Działu Kontroli Jakości i Rozwoju Dostawców NUTRICIA.

Odpowiedź na wyjątkowe potrzeby

Rozszerzanie diety to bardzo ważny etap w okresie 1000 pierwszych dni życia dziecka. Od podejmowanych w tym czasie decyzji żywieniowych rodziców może zależeć sposób żywienia maluszka w przyszłości. Produkty zbożowe są ważnym elementem zbilansowanego jadłospisu, dlatego powinny pojawić się w diecie dziecka jako jedne z pierwszych nowych smaków – po zaakceptowaniu przez malucha smaku warzyw i owoców. Kaszki BoboVita stanowią pełnowartościowy posiłek  – kompozycję różnorodnych zbóż i mleka modyfikowanego – w wielu pysznych smakach. Są zbilansowane pod względem zawartości białka, tłuszczu i węglowodanów oraz zawierają odpowiednie ilości składników mineralnych i witamin:

zboża dostarczają energię, ważną np. dla rozwijającego się mózgu i dla aktywności fizycznej, 

mleko modyfikowane dostarcza ważne witaminy i składniki mineralne,

owocowy smak kaszki pozwala na zapoznanie dziecka z różnorodnością smaków, dzięki czemu posiłki nie są monotonne. 

Dlaczego kaszki są ważne w diecie?

Konsystencja kaszki ułatwia niemowlęciu przejście z diety opartej wyłącznie o mleko mamy do produktów stałych, a także rozwija umiejętności w zakresie karmienia. Produkty zbożowe powinny stanowić podstawę diety dziecka po 1. roku życia. Zgodnie z zaleceniami ekspertów maluch powinien spożywać 5 porcji produktów zbożowych dziennie . Różnorodne zboża zawarte w kaszkach BoboVita są uprawiane przez zaufanych dostawców, którzy troszczą się o nie już od ziarenka – tak jak mama troszczy się o swoje dziecko na każdym etapie jego rozwoju.


*BoboVita oferuje zarówno kaszki glutenowe, jak i bezglutenowe. Warto jednak pamiętać, że w świetle najnowszych doniesień eksperci zalecają, aby gluten wprowadzać do diety dziecka tak jak inne pokarmy uzupełniające, w dowolnym momencie po ukończeniu przez nie 4. miesiąca życia.

zdjęcie: materiały prasowe  

 Zobacz też:



Dodał(a): Natalia Fijał , Piątek 01.09.2017 (aktualizacja: 2017-09-08)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×