Cukrzyca przyszłej mamy

Poleć znajomym

Coraz więcej kobiet w ciąży ma problem z wysokim poziomem glukozy we krwi. Na szczęście cukrzyca ciążowa, jeśli jest dobrze kontrolowana, a ty dbasz o siebie, nie szkodzi ani tobie, ani dziecku.

Cukrzyca przyszłej mamy

Jeszcze kilkanaście lat temu cukrzyca u kobiet w ciąży zdarzała się rzadko. Dziś jest nią dotknięta co dwudziesta przyszła mama, a w dużych miastach nawet co ósma - dziesiąta. Jakie są tego powody? Najważniejszym z nich jest odkładanie ciąży na później. Najpierw trzeba skończyć studia – powtarzasz sobie. Potem dobra praca, żebyś mogła zaciągnąć kredyt na mieszkanie, a dopiero kiedyś, w bliżej nieokreślonej przyszłości, dziecko... Niestety, narządy wewnętrzne z upływem czasu stają się coraz mniej sprawne. Tak też jest z trzustką. Gdy skończysz 35 lat, nie jest już tak wydolna jak u kobiety dziesięć lat młodszej. Kiedy więc zajdziesz w ciążę w tym wieku, może częściej – pod wpływem hormonów wydzielanych przez łożysko – szwankować.

Do epidemii cukrzycy ciążowej (i nie tylko ciążowej) przyczyniają się także: stres, który podwyższa poziom cukru we krwi, brak ruchu i uleganie modzie na "szybkie" jedzenie. Gotowe posiłki, złożone z przetworzonej żywności zawierającej dużo cukru i tłuszczów, zjadane w pośpiechu lub dopiero wieczorem, osłabiają funkcjonowanie trzustki i zaburzają gospodarkę węglowodanową. Stąd już tylko krok do pojawienia się choroby. O cukrzycy ciężarnych lekarze mówią wówczas, gdy nieprawidłowy poziom glukozy wykryty zostaje w trakcie ciąży. W większości wypadków zaburzenia rzeczywiście mają związek z grą hormonalną i rozwojem płodu. Ale wśród przyszłych mam ze zdiagnozowaną cukrzycą ciężarnych mogą znaleźć się również kobiety, u których cukrzyca tak naprawdę pojawiła się znacznie wcześniej, jeszcze przed ciążą, tylko że nikt jej wtedy nie rozpoznał.

Test dla wszystkich

Zastanawiasz się, czy sama już na początku ciąży możesz zauważyć coś niepokojącego? Niestety, cukrzyca ciążowa zazwyczaj nie daje wyraźnych objawów. Jeśli nawet wystąpią klasyczne symptomy, takie jak częstsze oddawanie moczu, większe pragnienie czy wzmożona senność, to pewnie nie zwrócisz na nie uwagi. Ponieważ objawy choroby są prawie niezauważalne, każda kobieta, która spodziewa się dziecka, musi między 24. a 28. tygodniem ciąży wykonać badanie profilaktyczne. Mowa o tzw. teście obciążenia glukozą. Zgłaszasz się do przychodni na czczo. Pielęgniarka pobiera ci krew. Potem wypijasz 2/3 szklanki roztworu glukozy (50 g czystej glukozy). Czekasz godzinę przed gabinetem i znowu idziesz na pobranie krwi. Na tym procedura się kończy.

Jeśli poziom glukozy na czczo wynosi od 60 do 105 mg/dl, a po obciążeniu glukozą – do 139 mg/dl (włącznie), nie musisz się martwić. Jesteś zdrowa. Jeśli jednak twoje wyniki przekraczają podane normy, będziesz musiała wykonać badanie potwierdzające rozpoznanie. W tym celu lekarz wypisze ci skierowanie na test obciążenia 75 g glukozy. Musisz się do niego przygotować. Trzy dni przed badaniem modyfikujesz dietę tak, by znalazło się w niej dużo węglowodanów. Na test zgłaszasz się na czczo. Pielęgniarka pobiera ci krew. Następnie wypijasz szklankę roztworu glukozy (75 g czystej glukozy) i czekasz na kolejne pobrania krwi – po godzinie i po dwóch godzinach. W tym czasie nie wolno ci jeść ani wychodzić z przychodni. Na czczo poziom cukru nie powinien przekraczać 110 mg, po godzinie – 180 mg, a po dwóch nie może być wyższy niż 140 mg. Jeśli twoje wyniki przekraczają podane normy, ginekolog najprawdopodobniej rozpozna u ciebie cukrzycę i trafisz pod opiekę diabetologa.

Co jeść, a czego unikać

Po zdiagnozowaniu choroby lekarz nie od razu zapisze ci insulinę. Terapię rozpoczyna się od zmiany diety. Trzeba będzie jeść często, co 2-3 godziny, jednak posiłki muszą być naprawdę niewielkie. Podstawą twojego menu będą węglowodany złożone, czyli kasza gryczana, jaglana, makaron razowy, pieczywo na zakwasie. Polecane są też: nabiał, ryby, chude mięso oraz warzywa. Spośród owoców najlepiej wybieraj te mniej słodkie, czyli raczej porzeczki i jabłka niż arbuzy, gruszki czy winogrona. Zamiast słodkich napojów oraz soków owocowych powinnaś teraz pić wodę albo sok pomidorowy.

Zakazane są słodycze. Dobrym wskaźnikiem tego, co wolno ci jeść, a czego nie, jest tzw. indeks glikemiczny (IG), który mówi o tym, jak bardzo po spożyciu danego produktu wzrasta poziom cukru. Im indeks jest niższy, tym lepiej. O tabele produktów spożywczych wraz z obliczonym dla nich indeksem glikemicznym pytaj w poradniach diabetologicznych. Żeby sprawdzić, czy dieta działa leczniczo, trzeba mierzyć poziom cukru. Pomiarów dokonujesz za pomocą małego aparatu zwanego glukometrem (na czczo i godzinę po każdym głównym posiłku). Wyniki nie powinny przekraczać 90 mg na czczo i 120 mg godzinę po posiłku. Jeśli po dwóch tygodniach od wprowadzenia diety poziom cukru będzie przewyższał te normy, diabetolog zaleci insulinę.

Mama pod nadzorem

Cukrzyca ciężarnych wymaga częstszych badań USG maleństwa. Dzięki nim można sprawdzać, czy dzidziuś prawidłowo się rozwija. Dodatkowo po 35. tygodniu ciąży konieczna będzie kontrola czynności serca płodu (KTG). Gdy maleństwo się urodzi, poziom cukru w organizmie powinien się unormować. Jednak po 5-10 latach u części kobiet, które cierpiały na cukrzycę ciężarnych, choroba powraca. Nie bagatelizuj więc problemu. Ogranicz słodycze i kontroluj poziom glukozy.



Dodał(a): Edyta Zlomaniec 2011-09-06 (aktualizacja: 2011-10-31)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.

Zobacz również

×
  • Zdrów jak ryba

    Gładzisz się po brzuchu i ciągle nie możesz uwierzyć, że rośnie w tobie dziecko. Twoja radość miesza się z niepokojem. Czy na pewno jest zdrowe? Jeśli bardzo się denerwujesz, pomyśl o… czytaj więcej

  • Podglądanie bez ryzyka

    Na forach internetowych toczą się dyskusje, kiedy i jakie badania prenatalne powinno się robić. wiele kobiet się ich obawia. Czy słusznie? czytaj więcej