Jakim rakiem jest Magda Gessler?

Energiczna, nietuzinkowa, z burzą złotych loków, jak sama o sobie pisze: "czarodziejka w kuchni i w życiu" – taką dała nam się poznać, budząca skrajne emocje Magdalena Gessler, malarka, restauratorka, autorka cieszącego się dużą popularnością programu "Kuchenne Rewolucje". Jaka jest naprawdę? Czy to rzeczywiście "czarodziejka", magicznie przemieniająca nie tylko lokale i potrawy, ale może przede wszystkim przygotowujących je ludzi, czy krytyczna i nie znosząca sprzeciwu "czarownica" jak niektórzy woleliby ją widzieć? Sprawdźmy, co horoskop urodzeniowy pani Magdy ma nam na ten temat do powiedzenia!

horoskop Magdy Gessler

W momencie urodzenia Magdy Gessler (10 lipca 1953 r.) Słońce, Księżyc, Mars i Uran znajdowały się w Raku i to właśnie ten znak jest najmocniej podkreślony w jej kosmogramie.  Jak wszystkie Raki pani Gessler jest osobą niezwykle wrażliwą, ulegającą emocjom i rodzinną. Osoby, w których horoskopie znak ten jest silnie zaznaczony cieszą się opinią najlepszych kucharzy, wkładających całe serce w  przygotowywane potrawy, by (nawet kosztem sporego wysiłku i poświęcenia!) wywołać szczerą radość u swoich najbliższych. Kobieta spod Raka to archetypowa matka, kochająca, ciepła, wrażliwa, potrafiąca stworzyć wspaniały dom, pachnący świeżymi wypiekami, ale także matka, która wychowuje, karze (nieraz cierpiąc w takim układzie bardziej niż karane "dziecko") i krytykuje – jeśli tylko wie, że ostatecznie może wyniknąć z tego jakieś dobro.

Księżyc w Raku znajduje się w znaku władztwa, a więc jest konstelacją niezwykle silną, wręcz spalającą  – nadaje on pani Gessler tendencję do epatowania skrajnymi emocjami, a nawet do przesadzania i wpadania w histerię, co czasami mieliśmy okazję obserwować na ekranie. Księżyc ten połączony jest aspektem opozycji z Chironem w Koziorożcu, z czego możemy wysnuć wniosek, że podstawowym wyzwaniem życiowym dla restauratorki jest ograniczenie uczuciowych wybuchów, stanięcie twardo na ziemi i zaprzęgnięcie emocjonalności w służbie konkretnych materialnych spraw. Moim zdaniem program "Kuchenne rewolucje" może być przykładem takiego przedsięwzięcia.

Mars i Uran w koniunkcji sprawiają zaś, że pomysły pani Gessler rzeczywiście można nazwać "rewolucyjnymi", oraz, że przynoszą bardzo gwałtowne reakcje otoczenia, nieodwołalnie burząc stary porządek. Planety te są w aspekcie kwadratury z Saturnem i Neptunem posadowionymi w Wadze, możemy więc wnosić, że to, co dane jest nam oglądać w programach pani Magdy jest tylko namiastką planów i pomysłów, które mnożą się w jej głowie, a które nigdy nie ujrzą światła dziennego.

Merkury w Lwie dodaje zaś pewności siebie, autorytaryzmu, dosadności. Pani Magda budzi respekt, a jeśli już coś dogada (Merkury to w astrologii planeta odpowiedzialna m.in. za komunikację) to już tak, że pójdzie w przysłowiowe pięty. Jest to silna osobowość, kobieta o wyraźnie sprecyzowanych planach i poglądach, z wypracowanym żelaznym kręgosłupem moralnym. Umie zarówno mocno skrytykować jak i wielkodusznie, dobrymi słowami uzdrowić sytuację. Jest odważna, nie boi się konfrontacji – przynajmniej na zewnątrz; w środku bowiem, to bardzo delikatna osoba.

Ciekawie jest też posadowiona Wenus w horoskopie pani Magdy. Połączona sekstylem z Merkurym rezyduje w zmiennym znaku Bliźniąt. Oznacza to lotny umysł, inteligencję, zgrabne i świadome operowanie słowem, a nade wszystko: zmienność i wszechstronność. Wystarczy pobieżnie prześledzić biografię gwiazdy, by te bliźniacze cechy uderzyły interpretatora. Restauratorka zajmuje się nie tylko kuchnią: jej talenty i umiejętności są bardzo różnorodne, co można uznać za podstawowy wpływ takiej a nie innej Wenus. Pani Magda ukończyła madrycką Akademię Sztuk Pięknych na kierunku malarstwo, przygotowywała scenografie do filmów,  a nawet sama występowała w charakterze aktorki. Jak każda osoba dotknięta wpływem Bliźniąt nie ma żadnych problemów z pisaniem, co możemy podziwiać w jej felietonach kulinarnych dla tygodnika Wprost. Interesujące jest też, że jej otoczenie od najmłodszych lat bardzo często się zmieniało.

Osoby z podkreślonym w horoskopie znakiem Bliźniąt to globtroterzy, podróżujący i zdobywający doświadczenia najchętniej w kompletnie różnych miejscach świata. Pani Magda urodziła się w Polsce, wychowywała w Bułgarii, następnie przeprowadziła się z rodziną do Hawany, a później do Madrytu, skąd – jak wiemy – przeniosła się z powrotem do ojczyzny. Również w życiu uczuciowym (bo właśnie tę sferę definiuje Wenus w największym stopniu) pani Gessler ma za sobą burzliwą, typowo bliźniaczą przeszłość. Dwa małżeństwa mówią same za siebie. Niestety taka konstelacja daje niestałość uczuć, zmienność nastrojów i łatwe wchodzenie w nowe relacje. W znaku Bliźniąt przebywa w jej horoskopie także Jowisz, który zapewnia sukcesy jej pomysłom i możliwość zaprezentowania wszechstronnych umiejętności w życiu zawodowym.  Zdolność przeprowadzania zmian w samej sobie również świetnie koresponduje z tym powietrznym znakiem. Za przykład może tu posłużyć ostatnia dieta, która zmieniła image gwiazdy, która zapewnia, że będzie ją stosować do końca życia (poznaj dietę Magdy Gessler).

Równie istotnym i ciekawym wydaje mi się posadowienie Plutona pani Magdy w znaku Lwa i sprzężenie go aspektem sekstylu z Saturnem w Wadze. Może to oznaczać, że nasza bohaterka świetnie czuje się w roli szefa;  naturalnie przyjmuje postawę, w której to ona dyktuje zasady, a inni się jej podporządkowują. To bardzo cenne w jej pracy, gdzie musi zapanować nad grupą ludzi i występować z pozycji lidera. Z drugiej strony ta sama planeta tworzy sekstyl również do Neptuna z czego wynika, że restauratorka może przeceniać swoje możliwości, a jej władza ogranicza się przede wszystkim do magii szklanego ekranu.

Na zakończenie chciałbym zwrócić jeszcze uwagę na nieco inną, nie zawsze docenianą stronę charakteru Pani Magdy. Jest to osoba w gruncie rzeczy bardzo wrażliwa i delikatna. To artystyczna dusza, nie tylko z wykształcenia, ale i z przekonania. Do wykonywanej pracy podchodzi bardzo poważnie, towarzyszą jej też głębokie przemyślenia na ten temat. Co sam z pewnym zaskoczeniem odkryłem, Magda Gessler stosuje w swojej kuchni zasady znane ludziom zajmującym się ezoteryką, a zwłaszcza pracą z energią:

"Zanim w garnku zacznie się dziać coś smacznego i aromatycznego, musi zajść przemiana w tych, którzy do garnka wrzucają – to naczelna zasada moich "Kuchennych rewolucji". Nie wolno przyrządzać jedzenia byle jak i w kiepskim nastroju. Nasza depresja może spłynąć na potrawy i pogrążyć nawet największą kulinarną bitwę. Dlatego dbam, by właściciele lokali, nad którymi pracuję w programie, myśleli miłośnie i pozytywnie."

Dokładnie takie same refleksje nachodzą mnie za każdym razem, kiedy mam okazję obcować z jedzeniem przepojonym niską energią: strachu, pośpiechu i bólu; a niestety takie posiłki zdarza się nam jadać w restauracjach, zwłaszcza w szybko i niedbale obsługiwanych sieciówkach.

Warto, by każdy kto czasem gotuje, a myślę, że i takie osoby są czytelnikami tego tekstu, wyrył sobie złotymi zgłoskami w pamięci te mądre i ciepłe słowa prawdziwego astrologicznego Raka.




Astrologia, Tarot, Nauka medytacji, Miłość,Rozwój duchowy i inne porady.
Wróżbita Dawid Lipka
Wyślij SMS o treści: TC.DAVID. treść pytania do eksperta
pod numer 72068  Koszt SMS to 2.46 zł z VAT
Rozmowa Chat na portalu: 0.98 zł/min
Pełny profil Wróżbity zobaczysz tutaj.

Foto: BE&W


Dodał(a): Karolina Kawecka , Poniedziałek 14.05.2012 (aktualizacja: 2012-05-11)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.

Zobacz również

×