Kobieta za barem

Kurs barmański I stopnia. Stawiamy tu na praktyczną naukę zawodu. Kursy barmańskie to w ok.. 90 procentach ćwiczenia praktyczne. Każdy uczestnik, który ukończy kurs barmański, jest doskonale przygotowany do pracy w najlepszych lokalach w Polsce.

Barmanka

Cena szkolenia: 650.00 zł za 1 osobę

Termin szkolenia: Od 2012-04-21 do 2012-04-29

Czas trwania szkolenia: Dni 4 / godzin 30

Miejsce szkolenia: Poznań (Klub Tokyo Underground)

Typ szkolenia: Szkolenie otwarte

Termin zgłoszeń upływa: 2012-04-20 - Rekrutacja w toku

Kontakt w sprawie szkolenia: tel 126171882 , biuro@szkolabarmanow.pl

Opcja i tryb szkolenia: Stacjonarne / Weekendowe

Opis terminu szkolenia: Dokładny harmonogram szkolenia na naszej stronie www.szkolabarmanow.pl

Adresaci szkolenia: Szkolenie skierowane jest do osób , które do tej pory nie pracowały jako barman lub mają niewielkie doświadczenie w tym zakresie.

Forma przyjmowania zgłoszeń: Zapisy przyjmujemy telefonicznie , przez email lub formularz zgłoszeniowy na naszej stronie.

Cel szkolenia: Szkolenia barmańskie I stopnia. Jest to intensywne szkolenie czterodniowe. Trwa łącznie 30 godzin zegarowych (4 dni po 7,5 godziny dziennie). Czasami można się spotkać z opinią, że to za krótko, aby odpowiednio przygotować do pracy za barem, że konieczne jest dłuższe szkolenie, trwające np. niby ”dwa tygodnie”.

Warto jednak porównać naszą ofertę z innymi szkoleniami dostępnymi na rynku. Ich organizatorzy reklamują je jako ”dwutygodniowe”. W rzeczywistości jest to 10 dni (od poniedziałku do piątku) po ok. 3-4 godziny dziennie. Łatwo więc policzyć, że łącznie daje to tyle samo godzin, co na szkoleniu barmańskim I stopnia. Trzeba się zastanowić, czy na takim ”niby dwutygodniowym” szkoleniu nauczymy się naprawdę więcej, skoro jest to tyle samo godzin zajęć (a cena zazwyczaj jest dużo wyższa). Czy to nie przypadkiem tylko trik marketingowy.

To intensywne szkolenie czterodniowe. Trwa łącznie 30 godzin zegarowych (4 dni po 7,5 godziny dziennie). Czasami można się spotkać z opinią, że to za krótko, aby odpowiednio przygotować do pracy za barem, że konieczne jest dłuższe szkolenie, trwające np. niby ”dwa tygodnie”.

Jakie szkolenie wybrać, to już oczywiście kwestia indywidualna. jedni decydują się na szkolenie I stopnia, które w zupełności przygotowuje nas do pracy za barem. A niektórzy wybierają rozszerzone szkolenie II stopnia. Szczegółowe programy obydwu szkoleń dostępne są w zakładce programy.

Programy kursów zostały opracowane z myślą o praktycznym przygotowaniu do zawodu, większość czasu (ok. 90%) to zajęcia za prawdziwym barem, a nie w sztucznie przygotowanej sali, co można spotkać w wielu szkołach policealnych, zawodowych itp.
Na każdych zajęciach kursanci przygotowują i próbują setki drinków. Wszystko jest robiona na oryginalnych alkoholach(nie używamy polskich zamienników).

Każdy z uczestników otrzymuje książkę ”Alkohole i koktajle świata”. Jesteśmy jedyną szkołą w Polsce w której kursanci otrzymują podręcznik/książkę, w innych placówkach otrzymamy co najwyżej kilkunastostronicowy skrypt (warto o to zapytać przed rozpoczęciem szkolenia w wybranej przez nas instytucji szkoleniowej).

Jeżeli natomiast szukamy dłuższego, bardziej kompleksowego szkolenia, to proponujemy szkolenie barmańskie II stopnia.

Szkolenie barmańskie II stopnia. Jest to rozszerzona wersja szkolenia I stopnia. Trwa dwa tygodnie (zajęcia od poniedziałku do piątku, więc realny czas szkolenia to oczywiście 10dni), po 6,5 godzin dziennie, co łącznie daje 65 godzin zajęć - czyli praktycznie dwa razy więcej niż szkolenia dostępne na rynku.

Dla kogo jest przeznaczone szkolenie II stopnia? Dla wszystkich chętnych, nie trzeba mieć ukończonego szkolenie I stopnia, ani praktyki za barem. Jest to kompleksowe szkolenie uczące od podstaw.

Program:

Zajęcia teoretyczne: godzina dziennie.

Zajęcia praktyczne: sześć godzin dziennie.

Zajęcia teoretyczne to prezentacje multimedialne. Ponadto każdy uczestnik otrzymuje podręcznik.

Obejmują one:

-omówienie(produkcja, podziały, marki, sposoby podawania itp.) następujących grup alkoholi:

-wódka, gin, brandy, cognac, armagnac, grappa, likiery, whisky, rum, cachasa, tequila, meskal.

-miksologię (wszystkie kategorie napojów mieszanych, których uczymy na oryginalnych alkoholach, a nie zamiennikach)

-zarządzanie barem (kontakty z przedstawicielami koncernów alkoholowych, inwentaryzacje itp.)

-sommelierstwo

-elementy sztuki kelnerskiej

Zajęcia praktyczne:

1.Cztery godzinny każdego dnia to samodzielne przygotowywanie drinków przez kursantów. Używamy oryginalnych alkoholi. Nie stosujemy polskich zamienników.

Kursanci uczą się m.in.:

– przygotowania drinków klasycznych,

– drinków na bazie świeżych owoców (pomarańcze, figi, granaty, mango itp.),

– drinków warstwowych,

– przygotowania wyśmienitego mojito, caipirinhi,

– sposobów podawania sambuki, absyntu,

– zdobienia cocktaili czekoladą,

– sztuki garnie, czyli przystrajania drinków z użyciem takich owoców jak: karambola, phizalis, ananas, pomarańcza, limonka, melon, winogrona, wisienki koktajlowe, jabłko, cytryna, kiwi itp.,

– podawania drinków w świeżych owocach (kokos, ananas),

– drinków płonących ( lambordini flaming, honeyfox),

– przygotowania napojów mieszanych bezalkoholowych.

2. Dwie godziny dziennie to ćwiczenia z free pouringu (różne techniki odcięcia itd.). Tutaj nie używamy alkoholu.

Program szkolenia jest wyłączną własnoscią Ogólnopolskiej Szkoły Barmanów.

Opis metodyki szkolenia: Zajęcia w 90 % to przede wszystkim paktyka. Kursanci szkolą swoje umiejetności za orginalnymi barami w prawdziwych , na codzień funkcjonujących lokalach. Dzieki temu po odbyciu szkolenia barmańskiego kursanci bez najmniejszego problemu potrafią szybko i efektownie posługiwać się każdym typem shakera, bezbłędnie wykonać i przystroić kilkadziesiąt drinków. Ukończywszy szkolenie barmańskie kursant będzie umiał rozpoznać i opisać kilkadziesiąt rodzajów alkoholi.

Kursanci otrzymują książkę ”Alkohole i koktajle świata”.

Książka ”Alkohole i koktajle świata” autorstwa założyciela Ogólnopolskiej Szkoły Barmanów Macieja Zarzeckiego i Łukasza Zarzeckiego to bogato ilustrowany 300-stronnicowy przewodnik po alkoholach mocnych

Kwalifikacje po ukończeniu szkolenia: Kurs Barman I stopnia kończy sie egzaminem, na podstawie którego kursanci otrzymują Certyfikat Barmana I stopnia w języku polskim i angielskim. Ukończenie kursu pozwaloa na wykownywanie zawodu a także prowadznie lokalu gastronomicznego typu barowego.

Zakres usług wchodzących w szkolenie: Przedstawiamy tutaj szkolenie przez nas cyklicznie oragnizowane. Istnieje możliwość dostosowania programu i innych warunków szkolenia do potrzeb i zamówienia klienta.

Uczestnicy szkolenia otrzymują książkę ”Alkohole i koktajle świata”.

Książka ”Alkohole i koktajle świata” autorstwa założyciela Ogólnopolskiej Szkoły Barmanów Macieja Zarzeckiego i Łukasza Zarzeckiego to bogato ilustrowany 300-stronnicowy przewodnik po alkoholach mocnych. Napisany w przystępny sposób zawiera kompleksową wiedzę, począwszy od historii i technologii napojów alkoholowych, po przez opis poszczególnych rodzajów trunków z różnych stron świata, aż po współczesną sytuację na polskim i światowym rynku alkoholowym. Książka zawiera także ponad 600 przepisów na doskonałe koktajle.

Warunki ukończenia szkolenia: Warunkami ukończenia jest zdanie egzaminu. 

Źródło: inwestycjawkadry.pl

Przeczytaj również:

Przemawiaj bez stresu

Bankowość po angielsku

Zostań recepcjonistką w hotelu

Dodał(a): Oliwia Siwińska , Poniedziałek 19.03.2012 (aktualizacja: 2012-03-16)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.

Zobacz również

×