Poznaj tajniki sztuki barmańskiej

Kurs barmański I stopnia. Stawiamy tu na praktyczną naukę zawodu. Kursy barmańskie to w ok. 90 procentach ćwiczenia praktyczne. Każdy uczestnik, który ukończy kurs barmański, jest doskonale przygotowany do pracy w najlepszych lokalach w Polsce.

drinki kolorowe

Cena szkolenia:  650.00 zł za 1 osobę

Termin szkolenia:  Od 2012-06-02 do 2012-06-10

Czas trwania szkolenia:  Dni 4 / godzin 30

Miejsce szkolenia:  Kraków (Russian Enso Restaurant & Club)

Typ szkolenia:  Szkolenie otwarte

Termin zgłoszeń upływa:  2012-06-01 - Rekrutacja w toku

Kontakt w sprawie szkolenia:  tel. 123461811, biuro@szkolabarmanow.pl

Opcja i tryb szkolenia:  Stacjonarne / Weekendowe

Minimalna ilość uczestników: 6 os.

Maksymalna ilość uczestników: 15 os.

Zakwaterowanie:  nie

Wyżywienie:  nie

Materiały dydaktyczne: tak

Skrócony opis szkolenia: Kurs barmański I stopnia. Stawiamy tu na praktyczną naukę zawodu. Kursy barmańskie to w ok. 90 procentach ćwiczenia praktyczne. Każdy uczestnik, który ukończy kurs barmański, jest doskonale przygotowany do pracy w najlepszych lokalach w Polsce.

Opis terminu szkolenia: Dokładny harmonogram zajęć na naszej stronie www.szkolabarmanow.pl.

Adresaci szkolenia: Szkolenie Barman I stopnia skierowane jest do osób , które do tej pory nie pracowały w zawodzie barmana lub mają niewielkie doświadczenie w tej branży. Szkolenie dla osób pełnoletnich, gdyż obejmuje pełną degustację alkoholi wysokoprocentowych.

Forma przyjmowania zgłoszeń: Zapisy przyjmujemy telefonicznie , przez e-mail lub formularz zgłoszeniowy na naszej stronie.

Cel szkolenia: Szkolenia barmańskie I stopnia. Jest to intensywne szkolenie czterodniowe. Trwa łącznie 30 godzin zegarowych (4 dni po 7,5 godziny dziennie).

Programy kursów zostały opracowane z myślą o praktycznym przygotowaniu do zawodu, większość czasu (ok. 90%) to zajęcia za prawdziwym barem, a nie w sztucznie przygotowanej sali, co można spotkać w wielu szkołach policealnych, zawodowych itp.

Na każdych zajęciach kursanci przygotowują i próbują setki drinków. Wszystko jest robiona na oryginalnych alkoholach(nie używamy polskich zamienników).

Każdy z uczestników otrzymuje książkę "Alkohole i koktajle świata". Jesteśmy jedyną szkołą w Polsce, w której kursanci otrzymują podręcznik/książkę, w innych placówkach otrzymamy co najwyżej kilkunastostronicowy skrypt (warto o to zapytać przed rozpoczęciem szkolenia w wybranej przez nas instytucji szkoleniowej).

Jeżeli natomiast szukamy dłuższego, bardziej kompleksowego szkolenia, to proponujemy szkolenie barmańskie II stopnia.

Szkolenie barmańskie II stopnia. Jest to rozszerzona wersja szkolenia I stopnia. Trwa dwa tygodnie (zajęcia od poniedziałku do piątku, więc realny czas szkolenia to oczywiście 10dni), po 6,5 godzin dziennie, co łącznie daje 65 godzin zajęć - czyli praktycznie dwa razy więcej niż szkolenia dostępne na rynku.

Dla kogo jest przeznaczone szkolenie II stopnia? Dla wszystkich chętnych, nie trzeba mieć ukończonego szkolenie I stopnia, ani praktyki za barem. Jest to kompleksowe szkolenie uczące od podstaw.

Program szkolenia:

Zajęcia teoretyczne: godzina dziennie.

Zajęcia praktyczne: sześć godzin dziennie.


Zajęcia teoretyczne to prezentacje multimedialne. Ponadto każdy uczestnik otrzymuje podręcznik.

Obejmują one:

- omówienie(produkcja, podziały, marki, sposoby podawania itp.) następujących grup alkoholi:

- wódka, gin, brandy, cognac, armagnac, grappa, likiery, whisky, rum, cachasa, tequila, meskal.

- miksologię (wszystkie kategorie napojów mieszanych, których uczymy na oryginalnych alkoholach, a nie zamiennikach)

- zarządzanie barem (kontakty z przedstawicielami koncernów alkoholowych, inwentaryzacje itp.)

- sommelierstwo

-elementy sztuki kelnerskiej

Zajęcia praktyczne:

1. Cztery godzinny każdego dnia to samodzielne przygotowywanie drinków przez kursantów. Używamy oryginalnych alkoholi. Nie stosujemy polskich zamienników.

Kursanci uczą się m.in.:

– przygotowania drinków klasycznych,

– drinków na bazie świeżych owoców (pomarańcze, figi, granaty, mango itp.),

– drinków warstwowych,

– przygotowania wyśmienitego mojito, caipirinhi,

– sposobów podawania sambuki, absyntu,

– zdobienia cocktaili czekoladą,

– sztuki garnie, czyli przystrajania drinków z użyciem takich owoców jak: karambola, phizalis, ananas, pomarańcza, limonka, melon, winogrona, wisienki koktajlowe, jabłko, cytryna, kiwi itp.,

– podawania drinków w świeżych owocach (kokos, ananas),

– drinków płonących ( lambordini flaming, honeyfox),

– przygotowania napojów mieszanych bezalkoholowych.



2. Dwie godziny dziennie to ćwiczenia z free pouringu (różne techniki odcięcia itd.). Tutaj nie używamy alkoholu.
Program szkolenia jest wyłączną własnością Ogólnopolskiej Szkoły Barmanów.

Opis metodyki szkolenia: Zajęcia w 90 % to przede wszystkim praktyka. Kursanci szkolą swoje umiejętności za oryginalnymi barami w prawdziwych, na co dzień funkcjonujących lokalach. Dzięki temu po odbyciu szkolenia barmańskiego kursanci bez najmniejszego problemu potrafią szybko i efektownie posługiwać się każdym typem shakera, bezbłędnie wykonać i przystroić kilkadziesiąt drinków. Ukończywszy szkolenie barmańskie kursant będzie umiał rozpoznać i opisać kilkadziesiąt rodzajów alkoholi.

Kursanci otrzymują książkę "Alkohole i koktajle świata".

Książka "Alkohole i koktajle świata" autorstwa założyciela Ogólnopolskiej Szkoły Barmanów Macieja Zarzeckiego i Łukasza Zarzeckiego to bogato ilustrowany 300-stronnicowy przewodnik po alkoholach mocnych

Kwalifikacje po ukończeniu szkolenia: Kurs Barman I stopnia kończy się egzaminem, na podstawie którego kursanci otrzymują Certyfikat Barmana I stopnia w języku polskim i angielskim. Ukończenie kursu pozwala na wykonywanie zawodu a także prowadzenie lokalu gastronomicznego typu barowego.

Zakres usług wchodzących w szkolenie: Przedstawiamy tutaj szkolenie przez nas cyklicznie organizowane. Istnieje możliwość dostosowania programu i innych warunków szkolenia do potrzeb i zamówienia klienta.

Uczestnicy szkolenia otrzymują książkę "Alkohole i koktajle świata".

Książka "Alkohole i koktajle świata" autorstwa założyciela Ogólnopolskiej Szkoły Barmanów Macieja Zarzeckiego i Łukasza Zarzeckiego to bogato ilustrowany 300-stronnicowy przewodnik po alkoholach mocnych. Napisany w przystępny sposób zawiera kompleksową wiedzę, począwszy od historii i technologii napojów alkoholowych, po przez opis poszczególnych rodzajów trunków z różnych stron świata, aż po współczesną sytuację na polskim i światowym rynku alkoholowym. Książka zawiera także ponad 600 przepisów na doskonałe koktajle.

Warunki ukończenia szkolenia: Warunkami ukończenia jest zdanie egzaminu. 

Źródło: inwestycjawkadry.pl

Przeczytaj również:

Zarządzanie w dobrym stylu

Czas to pieniądz

Miganie jest złotem

Dodał(a): Karolina Kawecka , Czwartek 24.05.2012 (aktualizacja: 2012-05-24)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.

Zobacz również

×
  • Jak łączyć składniki w sokach i koktajlach?

    Jak przygotować zdrowy koktail

    Przygotowujesz soki i koktajle w domu? Lubisz eksperymentować z różnymi smakami? Świetnie! Sprawdź jednak, jak odpowiednio łączyć składniki, by zwiększyć przyswajalność zawartych w nich… czytaj więcej

  • Schudnij raz na zawsze!

    Efekt jojo

    Dieta wiąże się z wyzwaniami nie tylko w okresie jej trwania. Kiedy osiągniesz już wymarzoną sylwetkę, nie zapominaj, że dieta była tylko pierwszym etapem na drodze do osiągnięcia pełni… czytaj więcej