Rozszerzanie diety niemowląt - kiedy i jak wprowadzać rybkę do menu dziecka?

Pierwsze posiłki w menu maluszka powinny pojawić się nie wcześniej niż w 17. i nie później niż w 26. tygodniu życia dziecka. Rozszerzanie diety niemowląt zaczyna się od delikatnych warzyw, dopiero z czasem przychodzi odpowiedni moment na wprowadzenie rybki.

rybka662.jpgRozszerzanie diety niemowląt powinno odbywać się zgodnie z wytycznymi ekspertów, które zawarte są w aktualnym schemacie żywienia niemowląt. Dlaczego wprowadzanie nowych posiłków jest ważne? Ponieważ samo mleko mamy 6-cio miesięcznego niemowlęcia nie jest w stanie zapewnić już wystarczającej ilości energii potrzebnej do wzrostu i rozwoju dziecka.

Kiedy wprowadzać rybkę do menu dziecka?

Rozszerzanie diety niemowlaka to proces, który trwa kilka, a nawet kilkanaście tygodni. Kolejność wprowadzanych posiłków jest ważna, ponieważ dziecko dopiero uczy się nowych smaków i konsystencji – innych niż mleko mamy. Podczas pierwszych 2 tygodni maluchowi podaje się gotowane, delikatne w smaku warzywa o gładkiej konsystencji. W kolejnym tygodniu możemy podawać owoce. Jeśli maluszek oswoi się z nowymi posiłkami, do jego diety możesz wprowadzać pierwsze kaszki z glutenem i bez glutenu, jaja, mięsko i ryby. Ten czas powinien nastąpić miedzy 7. a 8. miesiącem życia dziecka.

Jak podawać dziecku rybkę?

Początkowo podawaj maluszkowi około 10 g rybki, np. w obiadku raz w tygodniu. Stopniowo zwiększaj jej ilość do 15 g, a po 12 miesiącu życia do 20 g ryby na dobę. Jak przy wprowadzaniu każdego innego produktu obserwuj reakcję dziecka po podaniu ryby. Gdy nie zauważysz niepokojących objawów, możesz zacząć podawać dziecku rybkę dwa razy w tygodniu.

Ryba w menu dziecka a alergia pokarmowa

Niegdyś sądzono, że późne wprowadzanie do diety niemowlaka produktów potencjalnie alergizujących może zmniejszyć ryzyko rozwoju alergii u maluszka. Dzisiaj eksperci są zgodni – brak jednoznacznych dowodów naukowych, które uzasadniałyby eliminację ryby z jadłospisu niemowlęcia jako profilaktykę alergii pokarmowej. Wręcz przeciwnie – wprowadzanie ryb już w okresie niemowlęcym sprzyja rozwojowi tolerancji tej grupy produktów. Jak w przypadku każdego produktu warto zadbać o to, aby rybkę wprowadzać do diety dziecka w domu, a nie żłobku, aby rodzice mogli dokładnie obserwować reakcję maluszka.

Jakie rybki podawać dziecku?

Najlepszymi rybami dla niemowląt i małych dzieci są te tłuste i wolnożyjące w morzu. Wybieraj takie ryby, których pochodzenia jesteś pewna. Możesz wprowadzać łososia czy halibuta. Niepolecane natomiast są ryby dzikie, takie jak makrela królewska, ryba maślana, miecznik czy wybrane odmiany tuńczyka (opastun, tuńczyk biały lub błękitnopłetwy).

Ryby powinny zagościć w menu Twojego dziecka, ponieważ są źródłem m.in. pełnowartościowego białka niezbędnego dla prawidłowego wzrostu i rozwoju. Dostarczają także cennych kwasów omega 3, które wspierają rozwój mózgu i wzroku dziecka.


Dodał(a): materiał partnera , Czwartek 22.12.2016 (aktualizacja: 2016-12-22)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×