10 największych polskich hitów kulinarnych!

Kaczka, tatar, zupa grzybowa, a może pierogi albo sernik? Jakie dania są symbolem polskiej kuchni i stanowią "Top 10" rodzimej gastronomii? Na to pytanie znalazła odpowiedź warszawska Folk Gospoda, restauracja, która specjalizuje się w kuchni polskiej i w tym roku obchodzi swoje dziesięciolecie.

10 największych polskich hitów kulinarnych!

10 największych polskich hitów kulinarnych!


Na stołecznym rynku gastronomicznym10-letni staż to rzadkość - średni czas życia restauracji to zaledwie dwa lata. Wieloletnie doświadczenie i ponad 1.000.000 klientów na koncie Folk Gospody pozwoliło na stworzenie rankingu polskich dań, które cieszą się największą popularnością. Z okazji okrągłych urodzin od maja do końca lipca w restauracji będzie można spróbować 10 bestsellerów – potraw, które najchętniej zamawiali zarówno polscy, jak i zagraniczni goście – bardzo licznie odwiedzający ten klimatyczny lokal na warszawskiej Woli.

Wśród największych hitów znalazły się m.in. pieczona golonka, tatar z polędwicy wołowej i schab z dzika,tuż za nimi kaczka z pieca, sum mazurski, placek zbójnicki i zupa z leśnych grzybów, a następnie takie klasyki jak polędwica z rusztu, żurek na zakwasie, pierogi i schabowy z mizerią.Wśród deserów najwięcej zwolenników zyskały sernik z białą czekoladą i tradycyjna szarlotka.

W Folk Gospodzie od pierwszego dnia pracuje ten sam szef kuchni, który czuwa, by do menu bazującego na tradycyjnych polskich przepisach, wprowadzać autorskie, oryginalne rozwiązania. Goście mogą delektować się m.in. schabem z dzika aromatyzowanym trawą żubrową czy wykwintnym sumem mazurskim podawanym z blanszowanym szpinakiem i sosem z białej cebuli i zielonego pieprzu. Ta niepowtarzalna mieszanka różnych tradycji kulturowych i kulinarnych z całej Polski zaprawiona nutą nowoczesności sprawia, że restaurację odwiedzają nie tylko Warszawiacy, ale i liczni goście z zagranicy, w tym gwiazdy takie jak Garou, Joe Cocker, Boney M, Smokie czy Lukas Podolski.


10 największych polskich hitów kulinarnych!

10 największych polskich hitów kulinarnych!

PIEROGI

Składniki:
mąka pszenna  400 g
jajko 1 szt.
woda (ciepła) 130 ml

Wszystkie składniki dokładnie zagnieść, tak aby ciasto było bardzo plastyczne. Jeżeli ciasto jest zbyt twarde, należy dodać odrobinę ciepłej wody.
Wyrobione ciasto cienko rozwałkować i wykrawać krążki. Nałożyć dowolny farsz i zalepić w formę półksiężyców.
Gotować w osolonej wodzie aż pierogi wypłyną. Dokładnie odcedzone pierogi, podawać okraszone skwarkami z wędzonki i cebuli lub smażyć na lekko złoty kolor.

Propozycja farszów: mięsny, rybny, jarzynowy, grzybowy, serowy lub mieszane: mięsno-grzybowy, kapusta z grzybami lub rybno-jajeczny.

10 największych polskich hitów kulinarnych!


ŻUREK NA ZAKWASIE Z GRZYBAMI

Składniki:
wywar z wędzonki i włoszczyzny ok. 1l
boczek wędzony (pokrojony w kostkę) 100 g
podgrzybki (pokrojone w kostkę) 100 g
mała cebula (siekana)
ząbki czosnku (siekane) 2 szt.
tarty chrzan 1 łyżka
ziele angielskie 2 ziarna
liście laurowe 2 szt.
majeranek, sól i pieprz do smaku
śmietana 36% 100 ml
biała kiełbasa 250 g
jajka ugotowane na twardo 2 szt.
zakwas na żurek żytni 250 ml

Do gorącego wywaru z wędzonki i włoszczyzny, włożyć białą kiełbasę. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Parzyć kiełbasę ok. 10 minut, następnie wyjąć, ostudzić i pokroić w pół plastry. Wędzony boczek usmażyć z cebulą i czosnkiem. Dodać do wywaru i gotować z grzybami kilka minut. Następnie dodać zakwas na żurek, śmietanę, doprawić chrzanem, majerankiem, solą i pieprzem. Zagotować.
Na talerze włożyć cząstki pokrojonych jajek i kiełbasy, zalać gorącym żurem.


GRILLOWANY STEK Z POLĘDWICY WOŁOWEJ

Składniki:
steki z polędwicy wołowej 4 szt.
gałązka rozmarynu
ząbki czosnku 2 szt.
pieprz młotkowany 1 łyżka
balsamico 2 łyżki
musztarda 1 łyżeczka
olej
sól morska
brandy 20 ml

Marynata:
Rozmaryn i czosnek posiekać. Dodać pieprz, balsamico, musztardę i olej. Dokładnie wymieszać.

Steki z polędwicy pozostawić w marynacie na kilka godzin.
Grillować z obu stron, do żądanego stopnia wypieczenia. Podając posypać solą morską i skropić brandy.

Propozycja podania:
Steki można serwować np. z sosem pieprzowym.

10 największych polskich hitów kulinarnych!


ZUPA Z LEŚNYCH GRZYBÓW

Składniki:
• wywar drobiowy ok. 1 l
grzyby (borowiki, podgrzybki, kurki) 400 g
obrana mała cebula 1 szt.
obrana marchew 1szt.
obrany seler 50 g
obrane ziemniaki 150 g
masło 1 łyżka
śmietana 36% 100 ml
sól, pieprz
liście laurowe 2 szt.

Grzyby dokładnie wypłukać i oczyścić, pokroić w kostkę. Cebulę, marchew i seler pokroić w drobną,  ziemniaki w większą kostkę.
Do wywaru dodać pokrojone warzywa oraz liść laurowy i gotować około 15 minut. W tym czasie na maśle zeszklić posiekaną cebulę i grzyby, dodać do gotujących się w wywarze warzyw. Gdy warzywa będą miękkie, dodać śmietanę oraz doprawić solą i pieprzem.

Propozycja podania:
Można posypać świeżymi, posiekanymi ziołami, takimi jak: natka pietruszki, tymianek lub bazylia.


KOTLET SCHABOWY Z MIZERIĄ

Składniki:
kotlety schabowe z kostką lub bez 4 szt.
mąka pszenna 2 łyżki
jajka 2 szt.
bułka tarta 4 łyżki
sól, pieprz
olej do smażenia

Mizeria składniki:
ogórki zielone obrane
śmietana 150 ml
sok z cytryny 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
sól, pieprz, siekany koperek

Śmietanę doprawić cytryną, cukrem, solą i pieprzem. Dodać do pokrojonych w plasterki ogórków. Wymieszać ze śmietaną, posypać koperkiem.

Kotlety rozbić tłuczkiem, posypać solą i pieprzem. Oprószyć mąką. Obtoczyć w roztrzepanych jajkach, a następnie w bułce tartej. Smażyć na rumiano z obu stron. Podawać z mizerią.


BEFSZTYK TATARSKI Z POLĘDWICY WOŁOWEJ (na 4 porcje)

Składniki:
polędwica wołowa, oczyszczona z błon i tłuszczu 0,5 kg
obrana cebula 1 szt.
ogórki kiszone 2 szt.
kapary drobne 4 łyżeczki
marynowane grzyby (np. kurki) 4 łyżeczki
żółtka 4 szt.
cząstki cytryny 4 szt.
musztarda 4 łyżeczki
olej 4 łyżki

Polędwicę dokładnie posiekać nożem. Wymieszać z solą, pieprzem i olejem. Cebulę, ogórki i grzyby pokroić w drobną kostkę. Doprawioną polędwicę dekoracyjnie uformować na talerzu, a wokół niej ułożyć pokrojone ogórki, cebulę i grzyby. Dodać drobne kapary, cząstki cytryny i musztardę. Żółtka położyć na befsztyku, w uformowanym wgłębieniu lub obok.
Befsztyk tatarski można doprawić sosem sojowym, worcestershire, tabasco, a także koniakiem lub brandy.

Propozycja podania:
Można serwować z kawiorem, posiekanymi filetami anchois lub z wędzonej ryby, a także z lekko usmażonym z jednej strony jajkiem przepiórczym.

10 największych polskich hitów kulinarnych!


PIECZONONA GOLONKA (na 4 porcje)

Składniki
średniej wielkości golonki 4 szt.
obrana marchew 2 szt.
obrany seler 1 szt.
obrana pietruszka 1 szt.
pół główki obranego czosnku
liście laurowe 3 szt.
ziele angielskie 4 szt.
pieprz ziarnisty 4 szt.
majeranek 2 łyżki
sól

Karmel
cukier 3 łyżki
piwo 150 ml

Przygotowanie:
Cukier rozpuścić i podgrzewać do zbrązowienia cukru. Dodać piwo. Gotować do momentu zgęstnienia karmelu.

Golonki opalić, oczyścić i dokładnie umyć. Zalać wodą. Dodać pozostałe składniki. Wolno gotować około 2 godzin, aż golonki będą bardzo miękkie. Ugotowane golonki wyjąć, osuszyć i posmarować przygotowanym karmelem. Piec w 180°C około 15 – 20 minut do momentu zrumienienia golonek. Podawać z duszoną kapustą, chrzanem i musztardą.

Przecedzony wywar z golonek można użyć do zupy (np. fasolowej) lub do przygotowania galarety (np. z zimnych nóżek).

10 największych polskich hitów kulinarnych!


SZARLOTKA (1 foremka)

Ciasto kruche

Składniki:
miękkie masło 100 g
cukier 50 g
cukier waniliowy 5 g
żółtka 1 szt.
mąka 150 g
Wszystkie składniki  dokładnie zagnieść w misce. Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do blaszki. Piec w piekarniku w 180°C około 18 minut.

Jabłka
Składniki:
obrane, krojone jabłka około 1 kg
cukier do smaku
Pokrojone jabłka z cukrem krótko dusić w garnku. Schłodzić.

Migdały
Składniki:
płatki migdałów 100 g
mleko 25 ml
masło 100 g
cukier 100 g
mąka pszenna 30 g
skórka pomarańczowa 20g
Rozpuścić mleko z masłem po czym dodać resztę składników. Zagotować.

Szarlotka:
Na kruchym spodzie rozłożyć jabłka i posypać cynamonem i na wierzch wyłożyć masę migdałową.
Piec w 180°C około 30 minut, do zrumienienia migdałów.

10 największych polskich hitów kulinarnych!


Źródło/Foto: Mat. prasowe




Dodał(a): Magdalena Tokarczyk , Poniedziałek 02.06.2014 (aktualizacja: 2014-06-03)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (1)

Awatar
jolawik
Zupa z leśnych grzybów - pyszności!
Dodano: 2017-06-08 20:28:56 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×
  • Śródziemnomorski fenomen

    Śródziemnomorski fenomen

    Kuchnia południowych Włoch, Francji oraz Gracji, Hiszpanii i Bałkanów to ulubione "obce" kulinaria Polaków. Należą do najsmaczniejszych, a przy tym najzdrowszych na świecie.Sprawdzamy w czym… czytaj więcej

  • kuchnie świata

    W naszej narodowej kuchni króluje wiele przysmaków, które są niezdrowe i przepełnione tłuszczem i kalorycznością. czytaj więcej