Babeczki piernikowe

Przepis na babeczki piernikowe z kokosem autorstwa Jolanty Zdziech - uczestniczki konkursu "Święta z Kamisem".

Babeczki piernikowe

Składniki:

Ciasto:

  • 150 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do ciasteczek - Kamis
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • rodzynki
  • orzechy
  • migdały
  • dżem
  • czekolada - po 1 kostce do każdej babeczki
  • piana ubita z 4 jajek+ 200 g cukru pudru + 200 g kokosu

Przygotowanie:

1. Masło i cukier puder utrzeć na pulchną masę, dodać żółtka, następnie mąkę, przyprawę korzenną i proszek do pieczenia.

2. Wszystkie składniki dobrze wymieszać.

3. Na foremki wysmarowane tłuszczem wykładamy ciasto dość cieńko - pokrywamy całą foremkę pomagając sobie palcami.

4. Do każdej foremki dodać nadzienie.

5. Na końcu ubić pianę z cukrem i dodać kokos,nakładać na każdą foremkę.

6. Piec 30 minut w temperaturze 180-200 stopni, aż się zarumienią.

7. Po upieczeniu babeczki piernikowe można ozdobić rozpuszczoną czekoladą, według uznania jak kto lubi. Z tej porcji uzyskujemy 28 babeczek piernkowych.

Przepis, przygotowanie, foto: Jolanta Zdziech

Przeczytaj również:

Muffiny kakaowe z rabarbarem i kruszonką

Sernik z makiem i wiórkami

Jagodowe muffinki




Dodał(a): Dorota Sędek , Środa 30.11.2011 (aktualizacja: 2011-12-20)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.

Zobacz również

×