Bakłażan mile cię zaskoczy

W sklepie kusi pięknym kolorem, ale nie za bardzo wiadomo, co z bakłażana zrobić. A można go grillować, a potem przyrządzić z ostrym serem albo zamarynować.

Bakłażan mile cię zaskoczy

Marynowany       Bakłażan mile cię zaskoczy

SKŁADNIKI:
■ 2 duże bakłażany
■ średnia cukinia
■ 8 ząbków czosnku
■ 12-16 listków bazylii
■ 2 szklanki wody
■ 100 ml octu z czerwonego wina
■ oliwa
■ sól
■ pieprz

PRZYGOTOWANIE:
1. Bakłażany i cukinię pokrój na plastry, posmaruj z obu stron oliwą, usmaż na patelni (najlepiej grillowej). Osusz na papierowym ręczniku.
2. Plastry ułóż ciasno w słoikach, przekładając liśćmi bazylii, dodaj czosnek (możesz pokroić ząbki na pół lub na plasterki).
3. Zagotuj wodę, zdejmij z palnika, wlej ocet, dodaj sól i pieprz do smaku. Gorącą marynatą zalej bakłażany i cukinię, zakręć słoiki, zostaw do wystudzenia.
4. Przechowuj w chłodnym miejscu (najlepiej w lodówce) przez 2-3 miesiące. Przed podaniem możesz skropić oliwą. Wykorzystaj jako przekąskę, dodatek do sałatek i makaronów.


Z polędwicą wieprzową  Bakłażan mile cię zaskoczy

SKŁADNIKI:
■ bakłażan
■ 3 polędwiczki wieprzowe (ok. 500 g)
■ średnia cebula
■ 2 ząbki czosnku
■ czubata łyżeczka ziół prowansalskich
■ łyżka posiekanej natki pietruszki
■ 3 łyżki oleju
■ sól
■ pieprz

PRZYGOTOWANIE:
1. Bakłażan pokrój w grubą kostkę, polędwiczki – na plastry o grubości ok. 1 cm, cebulę i czosnek obierz i posiekaj.
2. W głębokiej patelni rozgrzej olej, podsmaż cebulę i czosnek, dodaj mięso. Kiedy usmaży się z obu stron, wrzuć kawałki bakłażana, dodaj zioła prowansalskie, smaż, często mieszając. Bakłażan wchłonie cały tłuszcz, ale nie dodawaj więcej oleju – wlej trochę wody i duś bakłażan z mięsem pod przykryciem przez 10 min. Przypraw natką, solą i pieprzem. Możesz podawać z pieczonymi ziemniakami.


W sałatce z serem kozim  Bakłażan mile cię zaskoczy

SKŁADNIKI:
■ 2 bakłażany
■ 12 suszonych pomidorów z zalewy
■ średnia czerwona cebula
■ pleśniowy ser kozi (roladka, 200 g)
■ listki bazylii i mięty
■ 4 łyżki oleju
■ 3 łyżki octu balsamicznego
■ łyżka płynnego miodu
■ 5 łyżek oliwy
■ świeżo zmielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:
1. Bakłażany umyj, pokrój na plastry (wzdłuż lub w poprzek), posmaruj z obu stron olejem i usmaż na patelni (najlepiej grillowej) lub na ruszcie. Porcje ułóż na talerzach.
2. Suszone pomidory pokrój na paski, cebulę obierz i posiekaj, ser pokrój na plasterki, następnie na połówki lub ćwiartki. Ułóż na plastrach bakłażana. 3. Ocet balsamiczny wymieszaj z miodem, dodaj oliwę, sałatkę polej sosem. Udekoruj listkami bazylii i mięty, posyp świeżo zmielonym pieprzem.

Zawijany z fetą         Bakłażan mile cię zaskoczy

SKŁADNIKI:
■ bakłażan
■ 200 g fety
■ 4 łyżki oliwy
■ 1 cytryny
■ szczypiorek (od 8 dymek)
■ świeżo zmielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:
1. Bakłażan umyj i pokrój wzdłuż na 8 długich, niezbyt grubych plastrów. Każdy posmaruj z obu stron oliwą i smaż na rozgrzanej patelni (najlepiej grillowej), bez dodatkowego tłuszczu, lub grilluj na ruszcie.
2. Fetę pokrój na 8 słupków, każdy owiń wystudzonym plastrem bakłażana, przewiąż szczypiorkiem, skrop pozostałą oliwą, oprósz pieprzem. Podawaj jako przystawkę z kawałkiem cytryny.

Foto i przepisy: Beata i Igor Grątkowscy

Przeczytaj również:

Bakłażan z mozarellą i pomidorami

Penne z grillowanymi warzywami

Placuszki z cukinii


Dodał(a): Redakcja , Poniedziałek 27.12.2010 (aktualizacja: 2011-12-23)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (1)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
MariolciaK
Wszystko bardzo smakowicie wygląda!
Dodano: 2011-07-15 10:08:00 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×