Bałwanki na patyku

Prezenty nie zawsze muszą być drogie. Liczy się gest. Doskonałym rozwiązaniem mogą być także jadalne upominki, na które idealnie nadają się bałwanki na patyku. Zobaczcie, jak łatwo je zrobić.

Bałwanki na patyku

Składniki:

120 g serka mascarpone
50 ml śmietanki 30%
80 g czekoladowego masła orzechowego
150 g białej czekolady
400 g suchego ciasta, np. piernika
podłużne żelki, kolorowe drażetki                  
po kawałku pomarańczowej i czarnej masy cukrowej
patyczki do lizaków lub średnie do szaszłyków

Zobaczcie także: Tradycyjny Świąteczny makowiec z polewą

Sposób przygotowania:


1.    Pokrusz ciasto. Serek mascarpone wymieszaj z masłem czekoladowym i dodaj do okruchów. Całość wymieszaj. Z powstałego ciasta utocz kulę, zawiń w folię i schowaj na 15 minut do zamrażalnika.

2.    Wyciągnij kulę ciasta z zamrażalnika. Oddziel z kuli 2/3 i utocz z niej 12–18 kul. Z pozostałej części ciasta utocz tyle samo kul, jednak trochę mniejszych. Wszystkie kulki schowaj do zamrażalnika na kolejne 15 minut.

3.    W kąpieli wodnej  rozpuść białą czekoladę. Dodaj podgrzaną śmietankę i wymieszaj.

4.    Wyciągnij duże kule z zamrażalnika. Nadziej kolejno kule na zamoczone w rozpuszczonej czekoladzie patyczki. Następnie wyciągnij mniejsze kule. Ponownie zanurzając końcówki patyczków w czekoladzie, nadziej na nie kulki. Całość schowaj tym razem do lodówki na 10 minut.

5.    Ponownie podgrzej czekoladę i kolejno zanurzaj w niej bałwanki. Z czarnej masy cukrowej ulep oczy i guziki, z pomarańczowej noski. Podłużne żelki pokrój na cienkie paski, to będą szaliki bałwanków. Przyklej ozdoby do bałwanków przy pomocy rozpuszczonej czekolady.

Więcej kulinarnych inspiracji znajdziecie TUTAJ.



Zobaczcie także:



Źródło/ Foto: tesco.pl/smaczna-strona

Dodał(a): Agnieszka Pulikowska , Poniedziałek 23.11.2015 (aktualizacja: 2015-11-23)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×