Biscotti z pistacjami i suszonymi wiśniami

Lubicie biscotti? Oto przepis dla Was!

Biscotti z pistacjami i suszonymi wiśniami

Biscotti z pistacjami i suszonymi wiśniami


SKŁADNIKI:


2 szkl. mąki pszennej
pół szkl. cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
2 całe jaja
2 białka jaja
łyżka oleju z orzechów włoskich
1,5 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii
je1,5 łyżeczki drobno otartej skórki z cytryny
pół szkl. niesolonych pistacji
pół szkl. grubo posiekanych suszonych wiśni

PRZYGOTOWANIE:


1. Piekarnik nagrzej do 175 st. i 2 blachy wyłóż pergaminem do pieczenia.

2. Połącz mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia i sól.

3. W oddzielnym pojemniku połącz jajka, białko, olej z orzechów, ekstrakt z wanilii, skórkę cytryny, po czym wymieszaj z mieszanką z mąką, następnie dodaj pistacje i wiśnie.

4. Z powstałego ciasta uformuj dwa walce o wymiarach 25 cm na 7,5 cm, po czym przenieś na pergamin, posmaruj białkiem jajka ubitym z niewielką ilością wody.

5. Ciasto piecz ok. 22 min., aż się zarumieni, następnie ostudź na metalowym stelażu, a temp. piekarnika zmniejsz do 150 st.

6. Ciasto pokrój na plasterki o grubości ok. 1,5 cm, a powstałe ciastka ułóż na pergaminie i piecz przez 10 min, po czym przekręć i piecz kolejne 5 min. aż będą chrupkie, a zarazem lekko miękkie.


Źródło: MilionKobiet.pl
Foto: Shutterstock



Dodał(a): Agnieszka Pulikowska , Czwartek 24.04.2014 (aktualizacja: 2014-04-24)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×