Carbonara

Szukacie sposobu na szybki i smaczny obiad lub kolację? Marco Ghia pokaże Wam jak przygotować oryginalną włoską Carbonarę!

Carbonara

Składniki potrzebne do zrobienia Carbonary

Carbonara jako jedno z najbardziej popularnych włoskich dań (szeroko rozpowszechnione na całym świecie) jest często modyfikowane, a jego receptura zniekształcana. Nie jest również pewne skąd tak naprawdę wywodzi się Carbonara, jednak poprzez podobieństwo składników i sposób przygotowania można stwierdzić, że mogło to być danie kuchni neapolitańskiej.

Marco Ghia postanowił rozwiać wszelkie wątpliwości dotyczące przyrządzania sławnej Carbonary i pokazał nam jak przygotować prawdziwą, oryginalną włoską potrawę. Zobaczcie, jak można w łatwy i szybki sposób zrobić własną Carbonarę:


Carbonara

Do Carbonary najlepiej użyć prawdziwego włoskiego sera

Składniki potrzebne do przygotowania potrawy:

Dla 4 osób

Makaron z mąki durum (spaghetti lub rurki)
Guanciale 150 g (w Polsce trudne do zdobycia, może zastąpić je pancetta affumicata)
Oliwa z oliwek extra vergine
4 żółtka (ewentualnie 1)
100 g pecorino (jeśli nie macie, niech będzie parmezan)
Świeżo utarty czarny pieprz

ZAKAZ UŻYWANIA ŚMIETANY !

Carbonara

Gotowa Carbonara

Sposób przygotowania:

Kroimy guanciale (pancetta) w paseczki i podsmażamy na oliwie, kiedy stanie się chrupiące zdejmujemy z ognia.
W międzyczasie gotujemy makaron, kiedy jest już al dente odcedzamy i przekładamy na rozgrzaną patelnię z guanciale, kilkakrotnie podrzucając (makaron wchłonie aromat guanciale).
Przełożcie z powrotem do jeszcze ciepłego garnka makaron i dodajcie żółtka, utarty ser pecorino i natychmiast, energicznie zamieszajcie (to właśnie szybko wymieszane żółtka nadają carbonarze tak pożądaną kremowość).
Dodajemy czarnego pieprzu zgodnie z upodobaniem i smacznego!
Zaleca się kieliszek mocnego czerwonego wina .

*guanciale - niewędzone policzki wieprzowe (maceracja 3 tyg.w soli, pieprzu, tymianku, czasem czosnku) bardzo aromatyczne.

ZOBACZ inne przepisy przygotowane przez Marco Ghi'ę:

Jak zrobić pesto?

Przyrządź   swoją własną Foccacie

Prosty przepis na Pastę al Pesto!

Amatriciana


Foto i przepis: Marco Ghia

1 LOGO 30.JPG

















Dodał(a): Natalia Kovacs , Poniedziałek 26.11.2012 (aktualizacja: 2012-11-26)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×