Chrupiące kotleciki marynowane w soku z cytryn

Szukacie przepisu na pyszne kotlety? Oto on.

Chrupiące kotleciki marynowane w soku z cytryn

Składniki:

1 kg wieprzowiny (pociętej na porcje kotletów)
80 g łupanych pistacji
80 g mąki kukurydzianej
3 gałązki tymianku
1 gałązka rozmarynu
sól i pieprz
sok z cytryn
20 ml oliwy z oliwek extra vergine Olitalia

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj składniki na panierkę: oberwij z gałązek listki ziół i posiekaj je razem z obłupanymi i zmielonymi pistacjami. Przesyp składniki na patelnię, dodaj do nich mąkę kukurydzianą, sól, pieprz i przemieszaj składniki.

2. Przygotuj mięso: roztłucz porcje mięsa na płaskie kawałki - kotlety. Do dużej patelni wlej sok z cytryn i włóż do niej mięso na kilka minut, tak, aby się namoczyło.

3. Kotlety obtaczaj ze wszystkich stron w przygotowanej wcześniej mieszance na panierkę.

4. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż kotlety ok. 20 minut na małym ogniu. W międzyczasie przekładaj na patelni mięso, tak aby usmażyło się równo z obu stron.

5. Panierka kotletów powinna mieć złoty, zarumieniony kolor.

6. Chrupiące kotleciki podawaj z ulubioną sałatką i pieczonymi ziemniakami.

Więcej kuchennych inspiracji znajdziecie TUTAJ.

Zobaczcie także:



Źródło/ Foto: Mat. prasowe Limmi


Dodał(a): Agnieszka Pulikowska , Wtorek 08.12.2015 (aktualizacja: 2015-12-08)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×