Churros con chocolate

Te ciasteczka zapewne niejednej osobie przypomną czasy dzieciństwa. Zobaczcie, jak łatwo i szybko można je wykonać.

Churros con chocolate

Te ciastka bez problemu możecie nabyć w sklepie, ale po co, kiedy możecie je wykonać własnoręcznie? Czas ich przygotowania to 30-40 minut. Sprawdźcie, jakie to proste.

Składniki:

500 g mąki pszennej
500 ml wody
3 łyżeczki deserowe oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 litr oliwy do smażenia
cukier puder do posypania
tabliczka gorzkiej czekolady

Zobaczcie także: Szarlotka z bezą na kruchym cieście

Przygotowanie

1. W rondelku wymieszaj wodę z oliwą, solą i proszkiem i doprowadź do wrzenia.

2. Kiedy mieszanka się zapieni, zestaw ją z ognia i wlej do miski z mąką.

3. Mieszaj drewnianą łyżką, aż powstanie twarde ciasto.

4. Formuj długie oraz zawijane paluchy.

5. Rozgrzej litr oliwy.

6. Smaż partiami na złoty kolor.

7. Wyjmuj łyżką cedzakową i układaj na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

8. Posyp cukrem i podawaj z kawą lub gorącą czekoladą.   

Zobaczcie także: Sorbet z limoncello i owocami

Prawda, że proste? Smacznego!





Zobaczcie także:




Źródło: Justyna Pląskowska
Szef wrocławskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool
Foto: Mat. prasowe




Dodał(a): Agnieszka Pulikowska , Czwartek 15.10.2015 (aktualizacja: 2015-10-14)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×