Po francusku z morelą

O morelach mówi się, że to małe słońca. Sprawdź, jak możesz tymi owocowymi słoneczkami uraczyć siebie i swoją rodzinę. Prosto, smacznie i bardzo apetycznie.

Po francusku z morelą

Wystarczy gotowe ciasto francuskie, trochę owoców, cynamon i cukier, by w ekspresowym tempie stworzyć te pyszne ciasteczka. Morele można zastąpić dowolnymi owocami – nadchodzące lato daje wiele możliwości.

CIASTECZKA FRANCUSKIE Z MORELĄ

Wystarczy gotowe ciasto francuskie, trochę owoców, cynamon i cukier, by w ekspresowym tempie stworzyć te pyszne ciasteczka. Morele można zastąpić dowolnymi owocami – nadchodzące lato daje wiele możliwości.

 Składniki:

* gotowe opakowanie ciasta francuskiego (moje miało 270g)
* 12 moreli
* 1 żółtko wymieszane z 2 łyżkami mleka
* cukier
* cynamon

Przygotowanie:

Morele umyj, podziel na połówki wyciągając pestki. Ciasto pokrój ostrym nożem na 24 kwadraty, ułóż w odstępach 1-centymetrowych na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj jajkiem, ułóż połówki moreli, posyp cynamonem i cukrem. Piecz ok. 15-20 minut w temp. 200 stopni (najlepiej z termoobiegiem i włączoną dolną grzałką).

Foto, stylizacja i przepisy: Agata Hanaj


Dodał(a): Ola Wójcik , Poniedziałek 30.05.2011 (aktualizacja: 2011-12-23)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (4)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
iwona37
Ciasto francuskie zawsze jest pyszne.
Dodano: 2011-10-24 09:35:21 Zgłoś nadużycie
pilusx3
wygląda pysznie!
Dodano: 2011-07-14 18:52:20 Zgłoś nadużycie
szyszka094
robiłam takie tyle że z dżemem morelowym, pychotka :)
Dodano: 2011-07-14 18:14:50 Zgłoś nadużycie
MariolciaK
mniam;)
Dodano: 2011-07-14 15:40:52 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×