Ciastka makowe z powidłami śliwkowymi

Przedstawiamy Wam przepis na ciastka makowe z powidłami śliwkowymi.

Ciastka makowe z powidławmi śliwkowymi

Ciastka makowe z powidłami śliwkowymi


SKŁADNIKI:

100 g mielonego maku
100 g cukru
szczypta soli
200 g masła w kostkach
jajko
250 g mąki
powidła śliwkowe

PRZYGOTOWANIE:


1. Mak połącz z cukrem, solą, masłem i jajkiem.

2. Do mieszanki stopniowo dodawaj mąkę i zagnieć ciasto.

3. Ciasto uformuj w kulkę, następnie owiń folią aluminiową i przez godzinę schładzaj w lodówce.

4. Piekarnik nagrzej do 180 st. i włóż do niego blachę z pergaminem.

5. Ciasto rozwałkuj na grubość 4 mm i wytnij z niego wzory, np. gwiazdki i w połowie wykrój otwór.

6. Ciastka piecz przez 10 - 12 minut.

7. Ciastka, które nie mają otworów posmaruj powidłami i przykryj tymi, które mają otwory.

8. Otwory uzupełnij powidłami.

Źródło: MilionKobiet.pl
Foto: Thinkstock


Dodał(a): Agnieszka Pulikowska , Piątek 03.01.2014 (aktualizacja: 2014-01-03)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.

Zobacz również

×