Ciasto na pierogi + 3 obiadowe farsze

Przepis na udany obiad - ciasto do pierogów i 3 farsze: z łososiem, paprykowo-bakłażanowy i serowy.

ciasto-na-pierogi-i-farsze.jpgJeśli nie masz pomysłu na obiad a chcesz, by twoje danie było pyszne i lekkie, to polecamy pierogi. Mamy dla was przepis na ciasto, które zawsze się udaje i trzy farsze do wyboru. 

Składniki do przygotowania ciasta na pierogi prawdopodobnie macie w domu, a jeśli nie - to pewnie kwestia małych zakupów. Przygotowanie pierogów z którymkolwiek spośród trzech naszych wegetariańskich farszów tylko z pozoru wydaje się trudne. W rzeczywistości poradzą sobie z nim nawet te osoby, które nie mają zwyt dużego doświadczenia w kucharzeniu. 

 POLECAMY: Jak zamrozić owoce na zimę? Kilka sztuczek

Przepis podstawowy na ciasto do pierogów

SKŁADNIKI:

300 g mąki
0,5 łyżeczki soli
3 jajka
2 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE:

1. Usyp kopczyk z mąki i dodaj sól. Zrób wgłębienie w kopczyku i wbij do niego jaja i dolej olej. 

2. Wyrabiaj wszystkie składniki aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto. Jeżeli jest zwyt twarde - dodaj trochę wody aż będzie odstawać od stolnicy. 

3. Uformuj z ciasta kulę, przykryj ją serwetą i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na cienko i wykrawaj z niego krążki lub kwadraty.

PRZEPIS na farsz z papryką i bakłażanem

SKŁADNIKI:

1 mały bakłażan
1 czerwona papryka
5 łyżek oleju
100 g ricotty lub serka wiejskiego
1/2 łyżeczki tymianku
2 jajka
150 g masła
1 gorzka czekolada
0,5 szklanki mleka

PRZYGOTOWANIE:

1. Umyj bakłażana i paprykę. Bakłażana pokrój w kostkę a z papryki usuń gniazda nasienne i też pokrój ją na mniejsze kawałki. 

2. Oczyść czosnek i podduś go na oleju. Obsmaż bakłażana, po pewnym czasie dodaj do niego paprykę i duś warzywa przez 2-3 minuty. 

3. 2/3 duszonych warzyw  zmiksuj z ricottą. Potem dodaj resztę warzyw i tymianek i dobrze wymieszaj. Odstaw farsz na 30 min. Po tym czasie możesz nim nadziewać pierożki. 

POLECAMY: Przepis na bakłażana z farszem orientalnym


PRZEPIS NA FARSZ Serowy

SKŁADNIKI:

1 pęczek bazylii
2 żółtka
200 g sera ricotta
100 g gorgonzoli
50 g startego parmezanu
1 łyżka bułki tartej
sól i pieprz
gałka muszkatołowa

PRZYGOTOWANIE:

1. Opłucz listki bazylii i posiekaj je. 

2. Dodaj do ricotty żółtka i rozgnieciony widelcem ser gorgonzola i dokładnie wymieszaj. Następnie dorzuć parmezan, bułkę tartą i bazylię. Wymieszaj wszystkie składniki.

3. Dopraw farsz solą, pieprzem i gałką. Odstaw na ok. 30 min. Po tym czasie możesz nim nadziewać pierożki. 

POLECAMY: 5 powodów dla których warto jeść ser

PRZEPIS NA FARSZ łososiowy

SKŁADNIKI:

250 g wędzonego łososia
100 ml śmietany
1 pęczek koperku
sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

1. Pokrój łososia w drobną kostkę i wlej do niego schłodzoną śmietanę. Dokładnie wymieszaj. 

2. Opłucz koperek i posiekaj go na drobno, dodaj go do masy i wymieszaj. 

3. Dopraw farsz solą i pieprzem. Odstaw na ok. 30 min. do lodówki. Po tym czasie możesz nim nadziewać pierożki. 

Źródło: MilionKobiet.pl
Foto: Shutterstock



Dodał(a): Karolina Zdunowska , Niedziela 16.08.2015 (aktualizacja: 2016-07-07)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×