Ciasto z czekolady i cukinii

Jeżeli nie boisz się odważnych połączeń smakowych- wypróbuj przepis na ciasto z czekolady i cukinii!

136554303.jpgCiasto z czekolady i cukinii

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 375g brązowego cukru
  • 4 łyżki kakao
  • szklanka oleju
  • łyżeczka aromatu waniliowego
  • 5 jajek
  • 2 średnie cukinie
  • 150 g orzechów laskowych
  • po tabliczce gorzkiej i mlecznej czekolady 

Przygotowanie:

  1. Natłuść tortownicę o średnicy 25-26 cm, dno wyłóż papierem do pieczenia, rozgrzej piekarnik do 170 stopni C.
  2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem i kakao, dodaj aromat, jajka i olej, całość zmiksuj.
  3. Cukinie utrzyj na tarce o grubych oczkach, orzechy posiekaj, dodaj do masy, wymieszaj i przełóż do tortownicy.
  4. Piecz około godziny, po wyjęciu z piekarnika wystudź.
  5. Czekolady połam na kawałki, wrzuć do miski i umieść ją w kąpieli wodnej.
  6. Podgrzewaj do roztopienia czekolady i polej nią ciasto.

Smacznego!

Spróbuj także: Przepis na wuzetkę!

Foto: ThinkStock



Dodał(a): Paulina Lipska , Wtorek 25.09.2012 (aktualizacja: 2012-09-25)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.

Zobacz również

×