Czekoladowa panna cotta

Coś dla większych i mniejszych czekoladoholików!

panna-cotta-czekoladowa.jpgJeśli darzycie czekoladę miłością największą, na pewno pokochacie ten deser. Mamy dla was przepis na pyszne małe co nieco.

 POLECAMY: Dieta czekoladowa - najważniejsze informacje

Czekoladowa panna cotta to deser, który robi się szybko, ale żeby go skonsumować trzeba, niestety, trochę poczekać, gdyż potrzebuje trochę czasu by nabrać odpowiedniej mocy w lodówce. Ale warto czekać! Czekoladową pannę cottę możecie zrobić nawet jeśli nie macie piekarnika, czy miksera. Wystarczy lodówka, płyta kuchenna, garnuszek i najlepiej - silikonowa forma, chociaż inne też mogą się nadać. Możecie mieć jedynie problem z wyjciem deseru z formy, ale to już kwestia estetyczna. 

POLECAMY: Jedzenie, które poprawia humor!

SKŁADNIKI:

300 ml śmietanki 36%
100 ml mleka
tabliczka czekolady deserowej
4 łyżki cukru
2 łyżeczki żelatyny w proszku
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE:

  1. Rozpuść żelatynę w 2 łyżkach zimnej wody i pozostaw, żeby napęczniała. 
  2. Wlej do rondelka śmietankę i mleko. Dosyp cukier i zagotuj na małym ogniu. Zdejmij z ognia i dodaj ekstrakt waniliowy i czekoladę, połamną wcześniej na kawałki. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. 
  3. Do masy czekoladowej dodaj napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszaj. 
  4. Przelej masę do foremek, najlepiej silikonowych i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Następnie wstaw foremki z masą do lodówki na min. 3 godziny. 
  5. Jeśli masa stężała możesz ją wyjąć z foremek, wykładając na talerzyk do góry dnem. Wierzch możesz udekorować wiórkami czekolady lub kokosowymi i dodać owoce, np. truskawki (jak na zdjęciu). 

Smacznego!

POLECAMY: Murzynek w keksówce z całymi gruszkami - przepis

Źródło: MilionKobiet.pl
Foto: Shutterstock


Dodał(a): Karolina Zdunowska , Wtorek 15.09.2015 (aktualizacja: 2015-09-15)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×