Frittata ze szpinakiem, szynką i serem feta

Fritatta, czyli zapiekany omlet, przywędrował do Polski prosto z Włoch. Smakuje wyśmienicie i można go podawać nie tylko na śniadanie, ale o każdej porze dnia.

iStock-622445556 (1).jpg

Składniki

  • 5 jajek,
  • 2,5 łyżki mleka,
  • pęczek szczypiorku,
  • 150 g szynki,
  • 150 g szpinaku,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • 120 g sera feta,
  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku. 

Sposób przygotowania

Mleko zmiksuj z jajkami oraz dopraw pieprzem i solą. Pęczek posiekanego szczypiorku oraz szynkę pokrojoną w kostkę dodaj do mleka i jajek, a następnie wymieszaj całość łyżką. Szpinak umyj dokładnie pod zimną, bieżącą wodą i smaż na maśle z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, około 2 minut. Do usmażonego szpinaku dodaj wcześniej przygotowaną masę jajeczną i smaż na małym ogniu przez kolejne 2 minuty. Na końcu posyp całość, pokrojoną w kostkę fetą oraz dopraw papryką w proszku. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15 min. Smacznego!

Zdjęcie: iStock


Dodał(a): Małgorzata Rosiak , Środa 11.01.2017 (aktualizacja: 2017-01-11)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×