Klasyczna lasagne

Dzisiaj proponujemy Wam szybki przepis na prawdziwą, aromatyczną, włoską lasagne.

iStock_87889467_SMALL (1).jpg

SKŁADNIKI

  • 500 g mielonego mięsa,
  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 300 g pieczarek,
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 300 g makaronu lasagne,
  • 300 g żółtego sera,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 0,5 l mleka,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 łyki masła,
  • papryka słodka,
  • gałka muszkatołowa,
  • olej, 
  • sól,
  • pieprz.


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Masło rozpuść w garnku, dodaj mąkę i rozbijaj do osiągnięcia jednolitej masy. Zdejmij z ognia  i powoli dolewaj mleka. Dodaj sól, pieprz, paprykę oraz gałkę muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszaj i zagotuj. Odstaw do ostudzenia. Na koniec dodaj żółtko, rozbij je w sosie i pozostaw w ciepłym miejscu. Na gorący olej wrzuć posiekaną cebulkę, czosnek i smaż do osiągnięcia szklistego koloru. Dodaj mięso mielone i dopraw je solą, pieprzem oraz papryką. Kiedy mięso się zarumieni, dodaj koncentratu pomidorowego i duś przez około 10 min. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i układaj kolejno: ugotowany makaron, mięso, starty ser, sos i tak do wyczerpania składników. Piecz w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez około 40 minut. Całość możesz ozdobić listkami świeżej bazylii lub natki pietruszki.

Zdjęcie: iStock

ID galerii:2380


Dodał(a): Małgorzata Rosiak , Czwartek 27.10.2016 (aktualizacja: 2016-10-27)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×