Oto najprostszy przepis na omlet, czyli śniadanie ze starożytnego Rzymu

Przygotowanie perfekcyjnego omleta może być prostsze, niż się wydaje. Mamy dla Ciebie przepis, który zmieni Twoją śniadaniową rutynę w coś wyjątkowego!

iStock-92217951 (1).jpg

Zalet jedzenia regularnych śniadań chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Warto jednak wzbogacić się o wiedzę, co będzie najlepszym wyborem, jeśli chodzi o zestawy śniadaniowe. Ważne, aby zajmowały mało czasu i ważne, aby ich wartości odżywcze dostarczały energii na cały dzień. Produktem, który spełnia te dwie cechy, jest... jajko. Dlaczego akurat jajko?

Po pierwsze zawartość lecytyny powoduje, że łatwiej panujemy nad stresem. Jajka są źródłem dobrze przyswajalnego białka, aminokwasów oraz witamin A, E, D, K, B2 i B12, a dzięki nim nasz organizm jest w stanie funkcjonować na pełnych obrotach przez cały dzień. Brzmi wspaniale prawda?

Zanim jednak przygotujesz pożywne śniadanie, powinnaś wiedzieć, że równie ważny, co zawarcie jajek w codziennej diecie, jest ich wybór. Najlepsze są jajka oznaczone numerem 0. Ten numer to symbol tego, czym żywią się kury i jak są hodowane. Zero oznacza chów ekologiczny, czyli miejsce, gdzie kury żywią się trawą bez dodatków chemicznych. To właśnie po te jajka powinnaś sięgać najczęściej. Stanowczo odradzam kupowanie jajek z numerem 3. Pochodzą od kur hodowanych w nieetyczny i zabroniony w wielu krajach Unii Europejskiej sposób.

Po wyborze odpowiedniego produktu można przejść do przygotowania wartościowego śniadania, a omlet z pewnością taki będzie. Pierwszy przepis na omlet napisano w starożytnym Rzymie. Jego autorem był Apicjusz, który jajka połączył z mlekiem, olejem, miodem oraz pieprzem. Zobacz, jak przygotować najprostszą wersję omleta, tak aby smakował i wyglądał pysznie. Oto nasz sposób!

SKŁADNIKI

  • 5 jaj,
  • 5 łyżek mleka,
  • 2 łyżki masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • masło.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Jajka wbij do miseczki i za pomocą widelca, blendera lub miksera ubij na jednolitą masę. Na rozgrzanej patelni roztop masło. Do jajek dodaj pieprz oraz sól i ponownie dokładnie wymieszaj. Jakość połączenia masy jajecznej będzie stanowiła o puszystości omleta, dlatego postaraj się wykonać tę czynność jak najlepiej. Na skwierczące masło wlej jajka i poczekaj, aż spód omleta się zetnie. Kiedy zacznie przybierać odpowiednią konsystencję, przerzuć go na drugą stronę. Jeśli do omleta chcesz dodać inne produkty na przykład świeży szczypiorek lub podsmażoną szynkę, to właśnie teraz jest na to najlepszy moment. Omlet podawaj ze świeżymi ziołami i pomidorkami koktajlowymi. Smacznego!

Zdjęcie: iStock

Dodał(a): Małgorzata Rosiak , Piątek 17.02.2017 (aktualizacja: 2017-02-17)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×