Pieczony kurczak z ryżem ananasowym

Niesamowita japońska panierka panko w połączeniu z ananasowym aromatem ryżu oraz świeżą kolendrą to gwarantowany uśmiech na buziach Twoich bliskich.

kurak.jpg

Składniki

  • 1 szklanka białego ryżu,
  • ¼ szklanki sosu sojowego,
  • 1 łyżka octu ryżowego,
  • 1,5 łyżki imbiru,
  • 4 małe piersi z kurczaka,
  • Japońska panierka panko,
  • Olej rzepakowy,
  • Papryczka chili,
  • ½ ananasa,
  • świeża kolendra.

Sposób przygotowania

Ryż opłucz w zimnej wodzie i gotuj zgodnie z zaleceniami producenta widocznymi na opakowaniu. W małej miseczce wymieszaj dokładnie sos sojowy, ocet oraz starty drobniutko imbir. Połowę mikstury przelej do dużej miski i zamarynuj w niej dobrze opłukane w zimnej wodzie piersi z kurczaka. Do japońskiej panierki panko dolej oleju i obtaczaj w nim kurczaka. Tak przygotowane mięso przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez około 10 minut. Za pomocą widelca wymieszaj ryż z posiekanym chili, poszatkowaną kolendrą i pokrojonym ananasem. Całość polej pozostałym sosem. Smacznego! 

Zdjęcie: iStock

ID galerii:2380


Dodał(a): Małgorzata Rosiak , Niedziela 30.04.2017 (aktualizacja: 2017-04-29)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×