Przepis na sałatkę śledziową na wigilię

Sałatka śledziowa to jedna z potraw, których nie może zabraknąć podczas Świąt Bożego Narodzenia. Dzisiaj mamy dla Ciebie łatwy i szybki przepis, dzięki któremu przygotujesz pyszną sałatkę wigilijną.

iStock-155159715 (1).jpg

Zgodnie z tradycją na wigilijnym stole powinny znaleźć się wyłącznie potrawy postne i  choć na stole wigilijnym coraz częściej pojawiają się nowoczesne potrawy, śledź na polskiej tradycyjnej wieczerzy wigilijnej gości od lat. Spotykamy je w różnych postaciach, z cebulką, rodzynkami i pomidorami, pod pierzynką czy w śmietanie. Ponieważ nie wszyscy domownicy przepadają za śledziami w najprostszej odsłonie, my proponujemy pyszną sałatkę śledziową z burakami i ziemniakami z dodatkiem ogórków kiszonych i majonezu. Smacznego!

SKŁADNIKI

  • 300 g filetów śledziowych,
  • 6 jajek,
  • 5 ogórków kiszonych,
  • 1 cebula czerwona,
  • 300 ml majonezu,
  • 3 buraki,
  • 4 ziemniaki,
  • 4 łyżki oleju,
  • 150 g żółtego sera,
  • 2 łyżki musztardy francuskiej,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • pęczek szczypiorku,
  • sól,
  • pieprz.

 

Sposób przygotowania

Śledzie pokrój w kostkę, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj z pokrojoną drobniutko cebulką. Następnie dodaj musztardę oraz olej i dopraw pieprzem i solą. Całość wyłóż do dużej, szklanej miski przygotowanej na sałatkę. Wierzch posmaruj 1/3 majonezu. Buraki i ziemniaki umyj dokładnie i gotuj w oddzielnych garnkach bez obierania. Ziemniaki 1 godzinę, a buraki 1,5 godziny. Po upływie tego czasu odstaw je do ostudzenia.

Ugotowane ziemniaki obierz ze skórki, pokrój w drobną, równą kosteczkę ułóż na warstwie śledzia i dopraw pieprzem i solą. Na ziemniakach ułóż pokrojone w kostkę ogórki i nałóż kolejną warstwę majonezu. Buraczki obrane ze skórki zetrzyj na tarce (duże oczka) i dodaj je do sałatki. Następnie przykryj je ostatnią warstwą majonezu. Jajka ugotuj na twardo, posiekaj drobniutko i ułóż na sałatce. Na końcu pokryj je tartym serem i szczypiorkiem.

Sałatka będzie najlepsza, jeśli przygotujesz ją dzień wcześniej i włożysz, przykrytą folią aluminiową, do lodówki. Folia zabezpieczy sałatkę przed innymi zapachami z lodówki. Jeśli podwoisz liczbę produktów, sałatka sprawdzi się fantastycznie również w pierwszy i drugi dzień świąt. Będzie smakowała idealnie zarówno podczas śniadań, kolacji, jak i dodatek do obiadu.

Zdjęcie: iStock

Dodał(a): Małgorzata Rosiak , Środa 21.12.2016 (aktualizacja: 2016-12-21)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×