Przepisy na szybkie i proste przekąski na Sylwestra

Jeśli urządzasz Sylwestra w domu, najprawdopodobniej zastanawiasz się, jakie przekąski podać swoim gościom. Przygotowałyśmy przepisy, które pomogą Ci w imprezowym szaleństwie.

iStock-614238768 (1).jpg

Przekąski sylwestrowe muszą być dobre, ale też proste w przygotowaniu. Jeśli nie wymyśliłaś jeszcze swojego menu sylwestrowego mamy dla Ciebie dwie propozycje, naprawdę dobrych przekąsek sylwestrowych. Przygotuj je i zachwyć swoich znajomych kulinarnym szaleństwem!

Tortilla z kurczakiem i suszonymi pomidorami

SKŁADNIKI

  • 2 wędzone piersi z kurczaka,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 160 ml wody,
  • 2 łyżki oleju,
  • suszone pomidory,
  • sałata lodowa,
  • majonez,
  • jogurt naturalny,
  • czosnek,
  • zioła prowansalskie,
  • sól,
  • pieprz.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Placki tortilli możesz kupić w każdym większym supermarkecie, jednak dzisiaj proponujemy ich samodzielne przygotowanie. Aby przygotować osiem dużych placków tortilli, wystarczy wymieszać mąkę z solą i zalać całość gorącą wodą. Składniki wymieszaj dokładnie i zacznij ugniatać ciasto. Pod koniec ugniatania do ciasta dodaj olej. Wyrobione ciasto odstaw do wyrośnięcia, a następnie rozwałkuj je na cieniutkie placuszki. Smaż na suchej patelni z każdej strony. Na placuszkach zaczną powstawać bąble, ale jest to prawidłowe zachowanie tortilli. Piersi z kurczaka pokrój w kosteczkę lub w plasterki i smaż na patelni, doprawiając do smaku. Sałatę porwij na mniejsze kawałki i dodaj do niej pokrojone w paseczki suszone pomidory. 180 gramów jogurt naturalnego wymieszaj z 3 łyżkami majonezu i 4 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Sos dopraw ziołami prowansalskimi oraz pieprzem i solą. Przygotowaną wcześniej tortillę posmaruj dokładnie sosem czosnkowym, ułóż sałatę, suszone pomidory oraz kurczaka. Gotowe tortille zawijaj w kopertki. Smacznego!

Grzanki czosnkowe

SKŁADNIKI

  • bagietki,
  • masło,
  • czosnek,
  • świeża natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Bagietkę pokrój na około 2- centymetrowe kawałki. Pęczek natki pietruszki drobno posiekaj i dodaj do 1/3 kostki masła. Dwa duże ząbki czosnku przeciśnij przez praskę i również dorzuć do masła. Tak przygotowane masełko czosnkowe dopraw szczyptą soli. Posmaruj kawałki bagietki masłem czosnkowym i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 10 min.

Zdjęcie: iStock

Dodał(a): Małgorzata Rosiak , Czwartek 29.12.2016 (aktualizacja: 2016-12-29)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (1)

Awatar
Anonim
Mój przekąskowy hit to krakersy z lajkonika posmarowane kremem orzechowym własnej roboty (zmielone orzeszki arachidowe z olejem lnianym lenvitol). Wszyscy goście się zawsze tym zachwycają
Dodano: 2016-12-30 14:35:23 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×