Klasyczny chłodnik z botwinki

Idealnym sposobem na lato są lekkie, orzeźwiające dania. Ciepłe zupy można zastąpić klasycznym chłodnikiem, podawanym na zimno. Botwina jest bogatym źródłem witaminy A i C, ale także działa kojąco na nerwy. Przypomni smak z dzieciństwa i fantastycznie pobudzi do działania w upalne dni.

chłodnik.jpg

  • 3 pęczki botwinki z buraczkami,
  • 800 g jogurtu naturalnego,
  • 1 surowy ogórek,
  • pęczek szczypiorku,
  • pęczek kopru,
  • jajka ugotowane na twardo,
  • sól,
  • pieprz,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 5 rzodkiewek.

Botwinkę umyj dokładnie pod bieżącą wodą. Odetnij buraczki, obierz je ze skórki i potnij w drobne kawałeczki. Tę samą czynność powtórz z łodygą i liśćmi. Botwinkę zalej zimną wodą i odczekaj do zagotowania. Dolej łyżkę soku z cytryny. Ogórka, rzodkiewki, szczypiorek i koper pokrój na kawałki, wsyp do miski i zalej jogurtem naturalnym. Dopraw do smaku pieprzem i solą. Do warzyw dodaj wywar z ugotowanej botwinki. Chłodnik udekoruj ugotowanym na twardo jajkiem, koperkiem oraz grzankami.

Zdjęcie: Istockphoto 

ID galerii:651


Dodał(a): Małgorzata Rosiak , Czwartek 04.08.2016 (aktualizacja: 2016-08-04)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×