Rozgrzewająca zupa pomidorowo-bazyliowa

Oto przepis, który warto wypróbować! Pyszna, rozgrzewająca zupka pomidorowa z oliwą bazyliową, smakuje nieco inaczej niż tradycyjna pomidorowa, ale z pewnością warto włączyć ją na stałe do domowego menu.

iStock-499928192 (1).jpg

Składniki

  • 3 marchewki,
  • 3 łodygi selera naciowego,
  • 2 cebule,
  • 2 małe pory,
  • 5 pomidorów,
  • 2 puszki pomidorów,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 kostka bulionowa drobiowa,
  • 130 gram sera cheddar,
  • pęczek świeżej bazylii,
  • grzanki,
  • oliwa bazyliowa.

Sposób przygotowania

Na oliwie zeszklij pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory. Dopraw solą i pieprzem. Smaż około 3 min i przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj pokrojone w talarki warzywa oraz ząbki czosnku w łupinkach. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. W litrze wrzątku rozpuść kostkę rosołową. Połowę bazylii posiekaj, resztę rozetrzyj w moździerzu, a następnie dodaj do niej oliwę z oliwek.

Posiekaną bazylię dodaj do naczynia żaroodpornego, wyciśnij czosnek z łupinek, dodaj pomidory z puszki oraz bulion i doprowadź do wrzenia. Całość zdejmij z ognia i miksuj do osiągnięcia gładkiej konsystencji. Dopraw do smaku pieprzem i solą. Podawaj z wcześniej przygotowaną oliwą bazyliową oraz tartym serem. Dodatkowo możesz przygotować tosty z masełkiem czosnkowym. Smacznego!

Zdjęcie: iStock

ID galerii:2380


Dodał(a): Małgorzata Rosiak , Wtorek 10.01.2017 (aktualizacja: 2017-01-10)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×