Śniadanie w perfekcyjnym wydaniu, czyli puszyste mleczne bułeczki

Śniadanie to bez dwóch zdań najważniejszy posiłek dnia. Zobacz, jak w prosty sposób przygotujesz zdrowe i pożywne śniadanie.

iStock_74680141_SMALL (1).jpg

SKŁADNIKI

  • 500 g mąki pszennej,
  • 10 g suchych drożdży,
  • 300 ml mleka,
  • 60 g masła,
  • 75 g cukru,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka masła,
  • szczypta soli.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

60 g masła rozpuść w ciepłym mleku. Następnie dodaj cukier oraz cukier wanilinowy. Do mąki dodaj drożdże oraz sól. Kiedy mleko przestygnie, dodaj je do mąki i wbij żółtka. Ciasto ugniataj do osiągnięcia gładkiej masy. Kiedy uznasz, że ciasto jest już dobrze wyrobione, przełóż je do miski wysmarowanej olejem, przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia do ciepłego miejsca. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wykładaj na nie uformowane w kulki ciasto. Z wierzchu posmaruj je roztrzepanym z mlekiem jajkiem. Surowe bułeczki odstaw na kolejne 20 min do ponownego wyrośnięcia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 min. W międzyczasie podglądaj, czy bułeczki się nie przypalają. Być może wystarczy im 17 lub 18 min w piekarniku. Smacznego!

Zdjęcie: iStock


Dodał(a): Małgorzata Rosiak , Środa 19.10.2016 (aktualizacja: 2016-10-19)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (1)

Awatar
Anonim
A nam śniadanie robi "mamunia" :)
Dodano: 2016-10-19 21:04:29 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×