Ciasteczka z karmelizowanym bekonem i czekoladą

Jeżeli miałaś kontakt z karmelizowanym bekonem, nie muszę Cię namawiać do wypróbowania tego przepisu! Ciastka z bekonem są przepyszne, zatem zdaj się na mnie i poeksperymentujmy razem! Twoja rodzina będzie zachwycona!

ciastka z bekonem.jpg

SKŁADNIKI

  • 8 podłużnych plastrów bekonu,
  • 360 g mąki pszennej,
  • 170 g roztopionego masła,
  • 180 g brązowego cukru,
  • 1 całe jajko,
  • 1 żółtko,
  • 100 g czekolady,
  • szczypta soli,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Plastry bekonu ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posyp 40 gramami brązowego cukru.  Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10 minut. Po tym czasie plasterki obróć na drugą stronę i kolejny raz posyp taką samą ilością cukru. Po wyjęciu plastrów z piekarnika pokrój je w kostkę. Przygotowując ciasto, wymieszaj składniki suche i wbij do nich jajko oraz żółtko. Następnie dodaj posiekaną czekoladę oraz bekon i dokładnie wymieszaj. Z ciasta formuj kulki dowolnego rozmiaru i rozpłaszczaj. Piecz na blasze do pieczenia wyłożonej papierem w temperaturze 180 stopni przez około 15 min. Ciastka po ostudzeniu są kruchutkie i pyszne! Smacznego!

Zdjęcie: iStock


Dodał(a): Małgorzata Rosiak , Środa 21.09.2016 (aktualizacja: 2016-09-21)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×