Dietetyczne przepisy na Święta Bożego Narodzenia, czyli marchewkowy piernik i zdrowy makowiec

Zobacz, jak odchudzić Święta Bożego Narodzenia! Mogą być pyszne, ale też zdrowe! Dzisiaj mamy dla Ciebie przepisy na dietetyczne ciasta.

iStock-619538930 (1).jpg

Makowiec

Poza tym, że makowiec ma nieco inną formę niż ten klasyczny w kształcie rolady, smakiem nie różni się praktycznie niczym. Jego wyjątkowość polega na zdrowych produktach, dzięki którym po świętach nie będziesz czuła się ciężka, a wyrzuty sumienia nie będą tak mocno gryzły.

SKŁADNIKI

  • 55 g płatków żytnich,
  • 130 g jogurtu naturalnego,
  • 1 żółtko,
  • 40 g siemienia lnianego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 200 g twarogu,
  • 2 białka,
  • 120 g maku,
  • 10 ml stewi.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Płatki żytnie zmiel na mąkę i dodaj do nie siemię lniane oraz proszek do pieczenia. Następnie do miski dodaj żółtko i dolej 70 gramów jogurtu naturalnego. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę wysmarowaną masłem. Nie zapominaj o przykryciu ciastem również jej brzegów. Przygotowanie masy zacznij od przetarcia twarogu przez sito. Przetarty ser wymieszaj z 60 gramami jogurtu naturalnego, makiem, stewią i ubitymi białkami z dwóch jajek. Dokładnie wymieszaną masę, wyłóż na spód. Całość piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 50 min.

PIERNIK marchewkowy

Piernika na świątecznym stole nie może zabraknąć bez dwóch zdań, zatem wykorzystaj przepis na przepyszny piernik marchewkowy.

SKŁADNIKI

  • 6 marchewek,
  • 100 g margaryny,
  • 4 jajka,
  • ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 200 g mąki żytniej,
  • ½ szklanki brązowego cukru,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika,
  • 1 łyżeczka cynamonu.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Do cukru dodaj jajka i miksuj przez kilka minut. Następnie dodaj roztopione i ostudzone masło, marchew startą na drobnych oczkach, posiekane orzechy włoskie, miód, przesianą przez sito mąkę oraz proszek do pieczenia. Masę wymieszaj dokładnie i przełóż do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Smacznego!

Zdjęcie: iStock


Dodał(a): Małgorzata Rosiak , Piątek 23.12.2016 (aktualizacja: 2016-12-23)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×