Orzechowe ciasteczka herbaciane

Idealne do herbaty, ale także perfekcyjnie pasujące do kawy. Skuś się na chwileczkę zapomnienia!

iStock-541988202.jpg

Składniki

  • 2 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • ½ szklanki masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego,
  • 1 łyżeczka skórki cytryny,
  • 2 jajka,
  • ¼ szklanki maślanki.

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę. Masło zmiksuj z cukrem, ekstraktem migdałowym, skórką z cytryny oraz jajkami. Zmniejsz obroty miksera i dodaj wcześniej zmieszaną z innymi składnikami mąkę oraz maślankę. Ciasto miksuj do osiągnięcia puszystości. Ciasto podziel na dwie części i każdą z nich wałkuj pomiędzy dwoma listkami pergaminu.  Tak rozwałkowane włóż na 15 min do lodówki. Po schłodzeniu ciasta wytnij ciasteczka i przełóż je na blachę wyłożoną pergaminem. Pamiętaj, aby ciasteczka układać w odpowiedniej odległości, czyli tak, aby się nie stykały. Piecz przez około 15 min. Ciasteczka powinny osiągnąć złocisty kolor. Przed spożyciem ciasteczka powinny całkowicie ostygnąć. Smacznego!

Zdjęcie: iStock


Dodał(a): Zosia Brzezicka , Wtorek 07.03.2017 (aktualizacja: 2017-03-07)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×