Puszysta tarta cytrynowa z bezą

Nikt się jej nie oprze. Zobacz, jak szybko ją przygotujesz!

iStock_93299153_SMALL (1).jpg

SKŁADNIKI NA TARTĘ

  • 190 g mąki,
  • 2,5 łyżki cukru pudru,
  • Szczypta soli,
  • 200 g masła,
  • 2 cytryny,
  • 60 ml soku z pomarańczy,
  • 155 ml wody,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 70 g cukru,
  • 1 jajko,
  • 4 żółtka.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Zacznij od przygotowania kruchego ciasta. Połącz mąkę, cukier oraz sto gramów masła. Dodaj szczyptę soli. Rozcieraj ciasto palcami do powstania drobnych okruszków. Następnie dodaj jedno żółtko oraz dwie łyżki zimnej wody. Ciasto zagniataj ręką. Kiedy uzyskasz gładką masę, uformuj kulę, zawiń w folię i włóż na godzinę do lodówki. Po upływie tego czasu ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Rozwałkowanym ciastem wyłóż formę do tarty. Pamiętaj, aby pokryć nim również boki formy. Aby ciasto nie podnosiło się podczas pieczenia, jego spód należy nakłuwać widelcem oraz przykryć folią aluminiową i jabłkami. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 15 minut, zdejmij folię aluminiową i jabłka i piecz kolejne 13 minut.

Sok z cytryny i pomarańczy wyciśnij i przecedź przez sitko. Dodaj do niego wodę, odrobinę skórki z cytryny, mąkę ziemniaczaną oraz cukier. Całość wymieszaj i gotuj do osiągnięcia gęstej konsystencji. Zdejmij garnek z ognia i dodaj do masy 100 gram masła. Kiedy kawałki masła zaczną się roztapiać, dodaj jajko i trzy żółtka. Całość wymieszaj energicznie.

SKŁADNIKI NA BEZĘ

  • 4 białka,
  • 200 g cukru,
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.

Białka miksuj do osiągnięcia gęstej piany. Następnie zacznij bardzo powoli dodawać cukier, cały czas miksując. Na końcu dodaj mąkę ziemniaczaną.

Na kruchy spód wyłóż krem cytrynowy, a następnie pokryj go masą z białek. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 min. Smacznego!

Zdjęcie: iStock


Dodał(a): Małgorzata Rosiak , Niedziela 16.10.2016 (aktualizacja: 2016-10-14)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×