Szybki przepis na pyszne, czekoladowe ciasteczka z wiśniami

Na wszelki wypadek przygotuj więcej porcji, ponieważ istnieje niebezpieczeństwo szybkiego zniknięcia ciasteczek z talerza.

iStock-617574094 (1).jpg

SKŁADNIKI

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 2/3 szklanki kakao,
  • 1/3 szklanki roztopionego masła,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ½ szklanki wiśni,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • pół gorzkiej czekolady,
  • szczypta soli,
  • szczypta sody.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Mąkę oraz kakao przesiane przez sito zmieszaj z solą i proszkiem do pieczenia. Cukier zmiksuj z masłem oraz jajkiem i na końcu dodaj wanilię. Miksując na wolnych obrotach, do masy maślanej dodawaj powoli wymieszane składniki sypkie. Do całości wmieszaj dodatkowo posiekane wiśnie oraz rozdrobnioną czekoladę. Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na około dwie godziny. Po upływie tego czasu, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, układaj uformowane w dłoniach ciasteczka. Pamiętaj, aby zachować między nimi odstępy. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 10 min. Smacznego. 

Zdjęcie: iStock

ID galerii:2380

Dodał(a): Małgorzata Rosiak , Środa 04.01.2017 (aktualizacja: 2017-01-04)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×