Egzotyczne niebo

Przepis na "Egzotyczne niebo" autorstwa Aleksandry Dudek - uczestniczki konkursu "Święta z Kamisem".

Egzotyczne niebo

Składniki:
  • cukier: 8 dag
  • kilka kropel zapachu arakowego
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 dag mąki pszennej
  • 30 ml ajerkoniaku
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 arbuza
  • 1/2 melona miodowego
  • 50 dag śmietany kremówki
  • 3 dag mąki ziemniaczanej

     Przygotowanie:

    1.  Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj masę z proszkiem do pieczenia i mąkami. Ciasto rozsmaruj na blaszce przykrytej pergaminem. Piecz około 10 minut w temp. 200 stopni. Ostudź i usuń papier. Upieczony biszkopt przetnij na równe części.

    2. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wody. Przygotuj krem. Śmietankę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem, wymieszaj delikatnie z tężejącą żelatyną, ajerkoniakiem, i kilkoma kroplami aromatu. Połowę kremu rozsmaruj na jednym placku. Posyp kulkami wyciętymi z arbuza i melona. Zalej resztą kremu, przykryj drugim biszkoptem. Ciasto ochładzaj przez około 2 godziny. Przed podaniem pokrój na równe prostokąty i oprósz cukrem pudrem. Smacznego!

    Przepis, przygotowanie, foto: Aleksandra Dudek

    Przeczytaj również:

    Krem z borowików

    Filet z dorsza atlantyckiego

    Świąteczne pierniczki




    Dodał(a): Marcelina Romańska , Sobota 31.12.2011 (aktualizacja: 2011-12-31)
    Ocena:

    Dodaj komentarz

    Wszystkie komentarze (2)

    Awatar
    Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
    mila26
    mniam ,wygląda smakowicie
    Dodano: 2012-01-06 23:09:10 Zgłoś nadużycie
    olafasola
    Bardzo smaczne jest, ale napewno kaloryczne
    Dodano: 2012-01-01 19:28:46 Zgłoś nadużycie

    Zobacz również

    ×