Filet z dorsza atlantyckiego

Poleć znajomym

Filet z dorsza atlantyckiego smażony na maśle homarowym, podany z ragoût z grzybów leśnych i purée ziemniaczanymi, aromatyzowanym oliwą truflową i warzywami.

Filet z dorsza atlantyckiego

 Składniki dla 4 osób:

  • 600 g filetu z dorsza ze skórą
  • 200 g ziemniaków purée aromatyzowanych oliwą truflową
  • 1 pokrojona w cząstki cytryna    

Marynata:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki pokrojonego w plastry czosnku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 2 łyżki przyprawy do ryb
  • sok z 1 cytryny

Ragoût z grzybów leśnych:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła homarowego
  • 2 łyżki posiekanej w kostkę szalotki
  • 2 ząbki pokrojonego w plastry czosnku
  • 2 łyżki ugotowanych borowików
  • 2 łyżki ugotowanych kurek
  • 2 łyżki ugotowanych smardzów
  • 2 łyżki ugotowanych podgrzybków
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • pół pęczka posiekanego koperku
  • pół pęczka posiekanej pietruszki
  • pokrojony w kostkę miąższ z 2 pomidorów
  • sól, grubo mielony czarny pieprz, tymianek do smaku

Warzywa:

  • 1 pokrojona w piórka cebula 
  • 1 pokrojona w słupki marchew
  • 2 łodygi pokrojonego w plastry selera naciowego

Sposób przygotowania:

1. Oczyszczony, umyty i osuszony filet z dorsza pokroić na 4 równe części, posmarować marynatą powstałą poprzez połączenie wszystkich jej składników i odstawić na 2-4 godziny.
2. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę i masło homarowe, dodać cebulę, czosnek i grzyby. Całość smażyć przez około 10 minut, a następnie dodać wino, posiekany koperek, pietruszkę i pomidory, podsmażyć i doprawić do smaku.
3. Dorsza wyjąć z marynaty i smażyć minutę z każdej ze stron. Następnie rybę wstawić do piekarnika i piec 10 minut w temperaturze 180ºC. 
4. Po upieczeniu rybę ułożyć na ragoût z grzybów leśnych, podawać z ziemniakami purée i smażonymi warzywami. Danie udekorować cząstkami cytryny.


Przepis, przygotowanie, foto: PRYMAT

Przeczytaj również:

Trio z ryb wędzonych

Sałatka z tuńczykiem

Dodał(a): Magdalena Milewska , Wtorek 04.10.2011 (aktualizacja: 2011-12-05)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (1)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
basia4ab
Wygląda bardzo apetycznie.Ja ryby bardzo lubię.Jeśli jest nowy przepis, to zawsze staram się go wypróbować.I z tym też tak zrobię.
Dodano: 2011-12-02 16:22:38 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×
Zobacz więcej