Frittata ze szpinakiem i kozim serem

Przedstawiamy przepis na frittatę ze szpinakiem i kozim serem. Smacznego!

Frittata ze szpinakiem i kozim serem

Frittata ze szpinakiem i kozim serem



SKŁADNIKI:

• 400 g świeżego szpinaku, 8 jajek
• 2 łyżki oliwy extra vergine
• 1,5 szkl. posiekanej cebuli, 2 łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu albo szczypta suszonego
• 3 ząbki czosnku
• 120g pokruszonego koziego sera, duży pomidor malinowy
pieprz, sól

PRZYGOTOWANIE:

1. Szpinak umyj i osusz, lekko rozdrobnij.

2. Cebulę razem z rozmarynem i solą podsmaż na łyżce oliwy; duś ok 5 min.  do zbrązowienia cebuli. Dodaj szpinak i mieszając duś kolejne 2 min.

3. Zdejmij z  kuchenki mieszankę i dodaj czosnek.

4. Jajka, szpinak i kozi ser zmieszaj w oddzielnym naczyniu.

5. Piekarnik nagrzej do 180 st.

6. Pozostałą oliwę nagrzej w rondlu, w którym będziesz mogła też piec, wlej do niej mieszankę szpinaku, jajek, sera i przykryj; podgrzewaj przez ok. 3-4 min., a kiedy jajka się zetną, rondel umieść w nagrzanym piekarniku i piecz 3-5 min., do momentu, kiedy środek dania się zetnie, a jego wierzch zarumieni.

7. Lekko ostudzone wyjmij z naczynia.

8. Frittatę podziel na trójkąty i ozdób kawałkami pomidora.




Źródło: MilionKobiet.pl
Foto: Thinkstock


Dodał(a): Emilia Czaczkowska-Bołtromiuk , Wtorek 30.07.2013 (aktualizacja: 2013-07-30)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.

Zobacz również

×