Gnocchi szpinakowe

Prosty przepis na danie kuchni włoskiej.

gnocchi-szpinakowe.jpgJeśli znudziły Wam się już dania mięsne lub jesteście wegetariankami, to mamy dla Was prosty przepis na danie, które na pewno skradnie Wasze serca. Gnocchi szpinakowe to rodzaj klusek z dodatkiem szpinaku i serka ricotta. To jedno ze sztandarowych dań kuchni włoskiej - fajna odmiana od spaghetti czy lasagne. 

Gnocchi szpinakowe świetnie smakuje oblane sosem serowo-szpinakowym. Przepis zarówno na same kluski gnocchi, jak i sos podajemy poniżej. 

 POLECAMY: Przepis na inne włoskie danie - cannelloni bolognese

1. GNOCCHI SZPINAKOWE - PRZEPIS

SKŁADNIKI:

na gnocchi:
0,5 kg ugotowanych ziemniaków
250 g liści świeżego szpinaku
100 g serka ricotta
50 g mąki pszennej
2 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka masła
sól i pieprz

na sos serowo-szpinakowy:
300 g śmietanki 36 proc. 
100 g liści świeżego szpinaku
50 g parmezanu
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła
sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Sos serowo-szpinakowy: 

  1. Rozgrzej masło na patelni. 
  2. Przeciśnij czosnek przez praskę lub posiekaj na drobno, dodaj umyte liście szpinaku i wrzuć na patelnię. Smaż na wolnym ogniu do czasu, aż liście zwiędną. 
  3. Zetrzyj na tarce parmezan i wrzuć na patelnię. Dolej śmietanę i gotuj aż ser się rozpuści.
  4. Na koniec dopraw sos solą i pieprzem do smaku. 

Gnocchi: 
  1. Rozpuść masło na patelni, dorzuć umyte i osuszone liście szpinaku i smaż ok. 5 minut. Odsącz wodę i odstaw szpinak do ostudzenia. Zblenduj go na drobno, gdy będzie miał letnią temperaturę.
  2. Przeciśnij przez praskę ugotowane ziemniaki. W misce wymieszaj je z mąką ziemniaczaną i pszenną oraz jajkami. Dorzuć rozdrobnione liście szpinaku i serek ricotta, dodaj sól i pieprz do smaku. Z tych wszystkich składników wyrób ciasto i uformuj z niego wałeczki o średnicy ok. 2 cm. Pokrój je na ok. 2 cm kluseczki. 
  3. Zagotuj wodę w garnku (najlepiej dużym) i wrzuć do niej gnocchi. Gdy wypłyną na powierzchnię, wyjmij je z wody. 
  4. Gnocchi szpinakowe podawaj w głębokim talerzu, polane sosem serowo-szpinakowym.

Smacznego!

POLECAMY: Makaron tuczy? To największe kłamstwo dietetyczne!


Źródło: MilionKobiet.pl
Foto: Thinkstock


Dodał(a): Karolina Zdunowska , Sobota 02.04.2016 (aktualizacja: 2016-04-02)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×