Golonka w piwie

Golonka z pewnością nie dla każdego uchodzi za smakołyk. Postrzegana jest raczej za mięso tłuste i niezdrowe. Swych zwolenników golonka niewątpliwie zdobyła wśród mężczyzn. Czy zatem płeć piękna nie skora jest pokusić się na niecodzienną kulinarną odmianę? Może to właśnie niemiecki przepis na golonkę przypadnie wam do gustu.

golonka w piwie

Czy wiesz, że?

Golonka w piwie to jedno z najbardziej lubianych potraw w Niemczech. Ma wyraźny smak i aromat, a najlepiej komponuje się właśnie z piwem. Przypadkowe połączenie tych dwóch rzeczy dało początek pysznemu, choć bardzo prostemu daniu.

"Mam ochotę na dobrze przyrządzoną golonkę i kufel zimnego piwa" – to zdanie często wypowiadane przez zwolenników tego rarytasu. Golonka jest bowiem doskonałym źródłem białka oraz stanowi źródło energii. Spożywana zwykle przez mężczyzn, ale nie tylko! Mało kto wie, że istnieją Dni Golonki. Impreza nie tylko dla facetów, ale także dla pań, które bez żadnych oporów i liczenia kalorii, chętnie urządzają sobie "golonkową ucztę". Nie wierzycie? Zapraszam na święto golonki!

Aby przygotować pyszną golonkę w piwie potrzebujesz:

•    8 golonek wieprzowych
•    pieczarki
•    trochę masła
•    kapusta kiszona
•    2 puszki piwa
•    pieprz
•    sól
•    oliwa
•    przyprawy (wedle uznania)


Przygotowanie:


1.  Najpierw należy natrzeć golonkę solą, pieprzem i wybranymi przyprawami, a następnie odstawić w chłodne miejsce - najlepiej na całą noc.

2. Następnego dnia, golonki ułożyć w odpowiednio dużym naczyniu i zalać piwem. Chodzi o to, aby mięso było całkiem zalane piwem. Ponownie odstawić w chłodne miejsce na całą noc lub dzień.

3. Jak już całkowicie zakończymy cały proces przygotowań, gotujemy golonkę przez kilka godzin (aż będzie miękka).

4.  Przygotowanie pieczarek i kapusty nie zajmie już tak wiele czasu. Warto więc posiekać je wcześniej, szybko podsmażyć i dodać do wcześniej ugotowanej kapusty. Wszystko oczywiście doprawiamy do smaku.

5. Całą mieszankę "kapuściano-pieczarkową" wykładamy na blachę, a na to oczywiście golonkę. Każdy kawałek mięsa posmarować masłem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec do momentu, aż skórka nieco się zarumieni. Kapustę wyłożyć na blachę. Golonki ułożyć na kapuście. Smacznego!


Kuchenna ciekawostka: Aby nasza piwna golonka była smaczniejsza i miała bardziej wyrazisty smak, można posmarować ją chrzanem lub musztardą. Do tego świeże pieczywo lub młode ziemniaki. Pychotka!

Tekst: Izabella Hofman

Źródło: MilionKobiet.pl




Dodał(a): Iza Hofman , Poniedziałek 07.05.2012 (aktualizacja: 2012-05-08)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.

Zobacz również

×