Gwiazdkowe pierniczki

Przepis na gwiazdkowe pierniczki autorstwa Justyny Marszałkowskiej-Jakubik - uczestniczki konkursu "Święta z Kamisem".

Świąteczne pierniczki

Na dużą porcję pierniczków (ja lubię dawać własnoręcznie wycinane pierniczki jako prezent).

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 0,5 kg białego cukru
  • 200 g margaryny
  • 0,5 kg miodu płynnego (może być sztuczny)
  • 3 duze jaja
  • 0,5 opakowania proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • przyprawy wg uznania (gałka muszkatołowa, goździki, imbir, pieprz czarny, cynamon) lub firmowe opakowanie gotowej mieszanki

Przygotowanie:

1. Jaja ubijamy z cukrem (można na parze – cukier się wtedy szybciej rozpuści).

2. Do upłynnionego na ogniu miodu dodajemy margarynę i przyprawy – mieszamy dokładnie i studzimy.

3. Do dużej miski przesiewamy mąkę i proszek, dodajemy ubite jaja, ostudzony miód i rozpuszczoną w łyżce wody sodę. Ciasto dokładnie zagniatamy i wyrabiamy aż będzie gładkie.

4. Tak przyrządzone ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Następnie ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, każdy z nich wałkujemy i wycinamy foremkami ciastka. Układamy na blasze w niewielkich odstępach, możemy posmarować roztrzepanym białkiem jaja.

5. Pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180º C.

Przepis, przygotowanie, foto: Justyna Marszałkowska-Jakubik

Przeczytaj również:

Ciastka francuskie z morelą

Ciasteczka z cynamonem

Muffiny kakaowe z rabarbarem i kruszonką




Dodał(a): Dorota Sędek , Środa 30.11.2011 (aktualizacja: 2011-12-20)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.

Zobacz również

×