Jadalna… kropla wody? Poznaj deser, który nie ma kalorii!

Ten deser stał się hitem w Nowym Jorku! Nie ma kalorii, świetnie smakuje i do tego dobrze wygląda!

jadalnakroplawody2.JPG

Wodny deser wywodzi się z Japonii, obecnie jednak robi furorę w Nowym Jorku. Z czego jest zrobiony?

Po raz pierwszy nowojorczycy mogli spróbować deseru na brooklińskim targu kulinarnym Smorgasburg. Jadalna kropla wody została zaprezentowana przez Darrena Wonga, dla którego inspiracją była tradycyjna wersja deseru-"Mizu Shingen Mochi". Szef kuchni spędził wiele czasu na tworzeniu nowej wersji przysmaku- ciastko musi utrzymywać swój kształt oraz konsystencję nawet po przekrojeniu! Dużym problemem okazało się także jego transportowanie oraz przechowywanie.

Smak ciastka jest mało wyrazisty, jednak warto go spróbować właśnie ze względu na konsystencję. Kropla wody podawana jest zazwyczaj ze słodkimi dodatkami- cukrową melasą oraz prażoną mąką sojową o delikatnym, orzechowym smaku. Co ciekawe, kalorie zawierają tutaj właśnie dodatki, natomiast sama kropla jest ich pozbawiona.

Deser składa się głównie z agaru (roślinnego odpowiednika żelatyny), mączki sojowej i kilku tajemniczych składników. Co ciekawe, ciastko jest na tyle przezroczyste, że naprawdę można się w nim przejrzeć! Chciałabyś go spróbować?


Zdjęcie: Instagram


Dodał(a): Alicja Bartosiak , Poniedziałek 17.10.2016 (aktualizacja: 2016-10-17)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×