Jagodzianki

Ciasto drożdżowe jest delikatne, miękkie i lekko maślane. W sam raz. Tak jak w przypadku maślanych drożdżówek z truskawkami, jagodzianki można przed pieczeniem posypać kruszonką lub cukrem.

Jagodzianki

Składniki:

Ciasto

  • 500g mąki pszennej typ 450-500
  • 15g świeżych drożdży
  • 200ml ciepłego mleka
  • 80g cukru
  • 70g miękkiego masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko i 1 żółtko (roztrzepane, odłożyć 3 łyżki)


Jagodowe nadzienie

  • 300g jagód
  • 5-6 łyżek cukru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozczynić w mleku z 2 łyżkami cukru i 2 łyżkami mąki. Odstawić na 15 minut.
  2. Mąkę wymieszać z solą i pozostałym cukrem, dodać zaczyn i jajka. Wyrobić miękkie, gładkie ciasto pod koniec wyrabiania dodając masło.
  3. Ciasto przykryć i odstawić na 40-50 minut do podwojenia objętości.
  4. Składniki nadzienia wymieszać (lepiej żeby jagody były odrobinę zbyt słodkie, ponieważ podczas pieczenia puszczą sok i będą kwaśniejsze).
  5. Podzielić na 12 części (po ok. 75g). Każdą część rozwałkować lub rozpłaszczyć ręką na placuszek, nakładać po 2 łyżki jagodowego farszu. Szczelnie zlepiać brzegi i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, złączeniem do dołu. Przykryć natłuszczoną folią na ok. 30-40 minut.
  6. Wyrośnięte bułeczki smarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z 2 łyżkami mleka.
  7. Piec ok. 20 minut w temp. 180 stopni.

Przepis, wykonanie i foto: Agata Hanaj

twojemoje.blogspot.com

Zobacz również:

Nadziana cukinia

Bakłażan mile cię zaskoczy


Dodał(a): Karolina Czaja , Poniedziałek 29.08.2011 (aktualizacja: 2011-08-29)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (7)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
Zofija
Wyglądają pieknie ale ja poprostu zamawiam pychotki nic nie piekę. Szybciej i zawsze jest pyszne.
Dodano: 2011-10-03 14:27:54 Zgłoś nadużycie
olafasola
Palce lizać!
Dodano: 2011-09-28 09:14:45 Zgłoś nadużycie
Knoppers
Nigdy ich nie robiłam, ale uwielbiam. Więc... chyba najwyższy czas wypróbować przepis samodzielnie!
Dodano: 2011-09-03 19:42:40 Zgłoś nadużycie
kobieta
Uwielbiam je.
Dodano: 2011-08-31 14:52:24 Zgłoś nadużycie
paula2509
kocham to!
Dodano: 2011-08-30 11:52:48 Zgłoś nadużycie
agatka1410
Pychota, Przepadam za jagodziankami i na pewno wypróbuje ten przepis.:) Pozdrawiam wszystkich
Dodano: 2011-08-29 19:06:25 Zgłoś nadużycie
pilusx3
może kiedyś i ja spróbuję zrobić jagodzianki ;)
Dodano: 2011-08-29 12:30:45 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×
  • Knedle z jagodami

    Knedle z jagodami lub śliwkami

    Zapraszamy na danie dnia, czyli na knedle z jagodami. Ten fantastyczny przepis zabierze was w podróż do krainy smaków z dzieciństwa. Jagody można zastąpić śliwkami! Zobacz prosty przepis,… czytaj więcej

  • Rogaliki z jagodami

    Rogaliki z jagodami

    Sezon na jagody w pełni, dlatego nie trać czasu i przygotuj rogaliki z jagodami, które idealnie sprawdzą się jako element pierwszego śniadania, ale również zaspokoją apetyt na deser do… czytaj więcej