Jajka faszerowane na Wielkanoc na 3 sposoby

Świetna alternatywa dla jajek z majonezem i szczypiorkiem!

jajka-faszerowane-3-sposoby.jpg

Wielkanoc to czas, kiedy częściej niż zwykle jemy jajka, szczególnie te gotowane. Można je przygotować na wiele sposobów, nie ma co się ograniczać jedynie do wysmarowania ich majonezem i ewentualnie przysypania ich świeżo posiekanym szczypiorkiem. 

Mamy dla Was 3 fantastyczne przepisy na jajka faszerowane na Wielkanoc. Prawdopodobnie polubicie je tak bardzo, że już zawsze, także poza świętami, będziecie chciały przybierać je farszami własnej roboty. 

 POLECAMY: Rzeżucha na Wielkanoc - wszystko o uprawie w domu

Poniżej przedstawiamy przepisy na pyszne farsze do jajek. Nie piszemy w nich o takich podstawach, jakimi są ugotowanie jajek (powinny siedzieć co najmniej 10 min. w wodzie). Po ugotowaniu obierzcie jajka ze skorupek i usuńcie żółtka, ale ich nie wyrzucajcie - przydadzą się do przygotowania farszu. 

1. JAJKA FASZEROWANE PASTĄ Z SERA PLEŚNIOWEGO I GRANATEM

jajka-faszerowane-3.jpg

SKŁADNIKI:

1 łyżka majonezu
1 łyżka musztardy
100 g sera blue cheese
1 łyżka posiekanej pietruszki
żółtka ugotowanych jaj
50 g pestek granatu
pieprz i sól

PRZYGOTOWANIE:

1. Zgnieć żółtka w misce. Dodaj musztardę, majonez, pokrojony w kostkę ser i posiekaną pietruszkę i zblenduj składniki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 

2. Wypełnij jajka przygotowanym farszem, obsyp je pestkami granatu i listkami pietruszki.   

2. JAJKA FASZEROWANE PASTĄ Z szynki i paprykijajka-faszerowane-1.jpg

SKŁADNIKI:

1 łyżka majonezu
200 g szynki
1 czerwona papryka
1 łyżka posiekanego koperku
żółtka ugotowanych jaj
pieprz i sól

PRZYGOTOWANIE:

1. Zgnieć żółtka w misce. Dodaj majonez, pokrojoną w kostkę szynkę, umytą i posiekaną na drobno paprykę. Wymieszaj dokładnie składniki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 

2. Wypełnij jajka przygotowanym farszem, obsyp je posiekanym koperkiem. 

Zobacz także: Jak zrobić pisankę i zająca z papieru, metodą origami?

3. JAJKA FASZEROWANE PASTĄ Z SZYNKI I PAPRYKIjajka-faszerowane-2.jpg

SKŁADNIKI:

5 pieczarek
1 łyżka masła klarowanego
1 łyżka majonezu
1 czerwona papryka
żółtka ugotowanych jaj
pieprz, sól, ulubione zioła (np. oregano)

PRZYGOTOWANIE:

1. Obierz i pokrój na drobno pieczarki. Podsmaż je na maśle.

2. Zgnieć żółtka w misce. Dodaj majonez, podmażone pieczarki, umytą i posiekaną na drobno paprykę. Wymieszaj dokładnie składniki. Dopraw pastę do smaku solą, pieprzem i ziołami.  

3. Wypełnij jajka przygotowanym farszem. 

Zobacz także: Przepis na przepyszną kawę na Wielkanoc - z jajkiem!

Źródło: MilionKobiet.pl
Foto: Thinkstock


Dodał(a): Karolina Zdunowska , Wtorek 22.03.2016 (aktualizacja: 2016-03-22)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×