Jak zrobić lukier?

Wyobrażacie sobie świąteczne wypieki bez ozdobienia ich lukrem? Ciężko. Dlatego wszystkim tym, którzy nie potrafią go przyrządzić, podpowiadamy! Miłego ozdabiania!

Jak zrobić lukier?

Jak zrobić lukier?


Lukier jest najprostszą polewą, jaką możemy się posłużyć przy tworzeniu dekoracji świątecznych ciast, a zwłaszcza pierniczków. Jego zaletą jest również to, że po pierwsze szybko się go robi, a także jest niezwykle tani. 

Do jego przygotowania potrzebujecie: cukru pudru, soku z cytryny oraz ciepłej wody. Najpierw mieszacie sok z wodą. Ważne jest aby sok z cytryny był przecedzony, żeby nie było w nim cząstek miąższu. Potem stopniowo, cały czas mieszając dodajecie cukier puder przesiany przez sitko. Przybliżone proporcje, to na ok. 6 łyżek płynnej mieszanki będziecie potrzebować ok. 200 g cukru, ale jeżeli lukier wydaje się za rzadki, wtedy dosypujecie więcej pudru. Jego konsystencja powinna być jednorodna i przypominać śmietanę. 

Jeżeli chcecie udekorować pierniczki tworząc oryginalne wzory, lukier nałóżcie do rożka i rozprowadzajcie na ciastku. 

Według powyższego przepisu otrzymacie lukier białego koloru, lecz jeżeli chcecie aby miał np. czerwony kolor, wtedy możecie dodać odrobinę soku z buraczków. W celu osiągnięcia koloru pomarańczowego dodajcie do mieszanki odrobinę soku z marchewki. Możecie też posłużyć się gotowymi barwnikami. 

Świąteczne wypieki możecie także zakupić na jarmarkach bożonarodzeniowych, o których informacje znajdziecie m.in. TUTAJ.

Jak dekorujecie pierniczki i świąteczne ciasta?



Zobaczcie także: 



Źródło: MilionKobiet.pl
Foto: Shutterstock


Dodał(a): Agnieszka Pulikowska , Niedziela 30.11.2014 (aktualizacja: 2014-11-30)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×