Jak zrobić świąteczne pierniczki?

Oto prosty przepis na choinkowe pierniki dekoracyjne.

Jak zrobić świąteczne pierniczki?

Składniki:


150 g cukru pudru
60 g masła
2 jajka
110 g miodu naturalnego
2,5 łyżki przyprawy do piernika
400 g mąki typu 650
30 g kakao
1 łyżeczka sody

Lukier królewski
1 jajko (samo białko)
200 g cukru pudru
sok z ćwiartki cytryny

Zobaczcie także: Czekoladowo-malinowe lizaki na święta

Przygotowanie:


1. Masło, cukier, jajka, miód i przyprawę do piernika wymieszać w kąpieli wodnej tak, by całość podgrzała się do około 50 st.

2. Suche składniki, czyli kakao, mąkę oraz sodę - dokładnie połączyć.

3. Dodać 3/4 tej mieszanki do ciepłej masy i wymieszać, a resztę wysypać na stolnicę i wyrobić ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i pozostawić w lodówce na około 12 godzin.

4. Po wyjęciu z lodówki ciasto ponownie wyrobić, następnie rozwałkować na grubość około 2 mm.

5. Wykrawać z niego pierniczki o dowolnych kształtach.

6. Piec je w temperaturze 175 st. przez około 10 minut.

7. Po ostudzeniu dekorować lukrem królewskim.

Zobaczcie także: Tradycyjny Świąteczny makowiec z polewą

Lukier - przygotowanie:

1. Wycisnąć sok z cytryny przez sitko, dodać do białka i zamieszać.

2. Następnie dodać przesiany (koniecznie!)cukier puder i ucierać przez około 7 minut.

3. W lukrze nie może być najmniejszych grudek.

4. Powinien być lśniący i gęsty na tyle, by można było z niego wylać wzór o dowolnym kształcie.

Przepis pochodzi z najnowszego, grudniowego magazynu Voyage, w którym znajdziecie także:

Temat okładki: Polska. My się zimy nie boimy


- Podróże z kluczem: najpiękniejsze jarmarki świąteczne w Europie

- Barcelona – ornament i secesja

- Belgia. Flandria jak z obrazu

- Kazimierz Dolny – co ma piernik do koguta

- Tatry – pustelnia i mnich

- Wieliczka – kryształy w mroku

- Rozmowa: Bartek Sabela, autor książki „Wszystkie ziarna piasku”

- Ze smakiem: bigos z Karpia według przepisu Aleksandra Barona

- Do zobaczenia: balony w Kapadocji

voyage grudzień.jpg


Zobaczcie także:



Źródło: Materiał pochodzi z grudniowego wydania magazynu Voyage

Foto: Thinkstock/ Voyage



Dodał(a): Agnieszka Pulikowska , Poniedziałek 23.11.2015 (aktualizacja: 2015-11-23)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×