Jakie wino podać do obiadu?

Przed wami przyjęcie gości na obiedzie i chcielibyście, aby na stole pojawiło się wino, ale nie wiecie, jakie będzie odpowiednie do dań, które zaplanowaliście? Mamy dla was podpowiedź.

Jakie wino podać do obiadu?

Zwyczaj podawania wina do uroczystego posiłku powoli zadamawia się w Polsce. Przygotowując przyjęcie i chcąc dopełnić danie trunkiem należy pamiętać, by zwrócić szczególną uwagę przy jego doborze. Faktem jest, że odpowiednio dobrany trunek z pewnością uświetni każdą potrawę, jednak ten nietrafiony może przyczynić się do dosłownej katastrofy kulinarnej. Aby nie narazić się na faux pas, Marco Ghia – pasjonat wina i szef Warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool zdradza kilka podstawowych zasad, dzięki którym sztuka podawania wina do obiadu stanie się prosta i przyjemna.

Jak dobrać wino?


Najbardziej rozpowszechniona i tradycyjna zasada, która głosi, że białe wino powinno podawać się do ryb, a czerwone do czerwonego mięsa powoli odchodzi w zapomnienie. Marco Ghia przygotował specjalną rozpiskę najpopularniejszych składników spożywczych oraz potraw, a następnie przyporządkował je poszczególnym gatunkom wina:

•    Franciacorta - do potraw słonych

•    Sauvignon Blanc – do tart i sosów

•    GrünerVeltliner - do potraw z dodatkiem świeżych ziół

•    PinotGrigio – do dań lekkich oraz do chudych rybnych

•    Chardonnay - do tłustszych ryb lub ryb w bogatym sosie

•    Off-Dry par Riesling - do potraw słodkich i pikantnych

•    Chianti - do krewetek

•    Moscatod'Asti – do owocowych deserów

•    Pinot Noir - do potraw z ziemistych smakach

•    Sangiovese – do czerwonego mięsa

Zobaczcie także: Czy wino jest kaloryczne?

Czy temperatura wina ma znaczenie?


Tak. Niezbędne jest podawanie wina w odpowiedniej temperaturze, ponieważ dopiero wtedy będziemy mogli poczuć pełnię jego smaku. Marco Ghia przygotował zestawienie, dzięki któremu trudno popełnić błąd:
18 ° C -  Shiraz, Cabernet Sauvignon Rodan California, Vintage Por

17 ° C  - Bordeaux Châeauneuf-du-Pape, Ribera delDuero, South African Pinotage, Cabernet

16 ° C - Reds, Rioja, Toro, Australii i Kalifornii Pinot Noir, Tawny i Ruby Porty

15 ° C - Côte Chalonnaise, Zinfandel, Pinot Noir,  Pinot Noir, Olorosoi sherry Cream, BualiMaderias Malmsey

14 ° C - Chinon, Bourgueil, Washington State Cabernet Sauvignon, Valpolicella, Chianti

12 - 13 ° C -  Beaujolais, Sancerre, Bardolino, Lago di Caldaro, Sanish

9 ° C - Pessac-Léognani Graves, Chardonnay, Chardonnay, Semillon, Chardonnay

8 ° C -  Alzacja, Chablis, Côte ChalonnaiseiMaconnais, Franken, Riesling, Cabernet i Grenache

7 ° C - wina musujące, Sancere

6 ° C -  Anjou,  Sauvignon, Asti,

5 ° C - Soave, Vinho Verde, Swiss Chasselas, GrünerVeltliner,

Zobaczcie także: Czy dobre i naprawdę smaczne wino musi być drogie?

Jeśli dopiero zaczynacie swoją przygodę z winem, warto najpierw poeksperymentować. Podczas wolnego wieczoru spróbujcie otworzyć  butelkę swojego ulubionego trunku, np.  Prosecco i  połączyć z nim ulubione składnik np. sery, mięso czy owoce. Dzięki tej prostej czynności na własnej skórze przekonacie się co komponuje się dobrze, a co nie. Innym ciekawym sposobem, który poleca Marco Ghia, jest próbowanie kilku rodzajów wina podczas gotowania. Najpierw posmakujcie samego wina, a potem z kęsem potrawy. Dzięki tej niewinnej zabawie pozyskacie unikalną wiedzę, które z nich najlepiej pasuje do przyrządzanego dania.

Zobaczcie także:



Źródło: Mat. prasowe
Foto: Shutterstock



Dodał(a): Agnieszka Pulikowska , Wtorek 16.06.2015 (aktualizacja: 2015-06-16)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×