Korzenne muffiny

Przepis na korzenne muffiny autorstwa Aleksandry Filipkowskiej - uczestniczki konkursu "Święta z Kamisem".

Świąteczne muffinki

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 łyżki powideł najlepiej śliwkowych albo jakiś inny dżem
  • 2 łyżki kakao
  • łyżka proszku do pieczenia
  • łyżka sody
  • łyżka cynamonu
  • 2 łyżki przyprawy do piernika

  • orzechy włoskie
  • rodzynki
  • migdały
  • suszone śliwki
  • jabłka

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki (poza jabłkami i bakaliami) zmiksować dokładnie, aż powstanie jednolita masa.

2. Na koniec dorzucić pokruszone orzechy, pokruszone migdały, pokrojone suszone śliwki, starte na grubych oczkach jabłko i przemieszać.

3. Do foremek wkładamy papierki i wylewamy na to ciasto - prawie do końca papierowej foremki, ja zostawiam około 0,5 - 1 cm od góry.

4. Piec 30-40 minut, po pół godziny sprawdzić najlepiej wykałaczką czy już się upiekło.

Jak muffinki przestygną można je dowolnie udekorować - ja robię własną polewę czekoladową i "układam" wzory z migdałów, posypki, sypię "śniegiem" czyli cukrem pudrem :)

Na wigilijnym stole każdy ma taką babeczkę na stole na powitanie - można zjeść na deser albo zabrać w foremce na słodkie śniadanko w pierwszy dzień świąt :)

Przepis, przygotowanie, foto: Aleksandra Filipkowska

Przeczytaj również:

Jagodowe muffinki

Muffiny kakaowe z rabarbarem i  kruszonką

Nuggetsowe placuszki z czekoladą





Dodał(a): Dorota Sędek , Wtorek 24.01.2012 (aktualizacja: 2012-01-23)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (1)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
modnisia
mniam sprawdzie;)
Dodano: 2012-01-24 15:01:26 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×