Krem z borowików

Poleć znajomym

Grzyby to ulubiony składnik Polaków. Te leśne przysmaki chętnie suszymy i mrozimy, by móc się nimi delektować przez cały rok. Jednak najlepiej smakuje zupa ze świeżych borowików. Oczywiście tych, które sami zbierzemy.

Krem z borowików

Krem z borowików

Składniki:

  • 20 dag świeżych lub mrożonych borowików
  • kilka sztuk suszonych borowików
  • 1 cebula
  • 1 l bulionu
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 150 ml śmietany
  • sól
  • pieprz
  • 0,5 szklanki wody

 Przygotowanie:

1. Świeże/mrożone grzyby oczyścić. Suszone namoczyć w gorącym bulionie. Gotować przez około 35 min.
2. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce masła. Dodać pokrojone grzyby i smażyć 5 minut.
3. Podsmażone grzyby z cebulą dodać do ugotowanego bulionu. Gotować kolejne 10 minut.
4. Z pozostałego masła i mąki zrobić zasmażkę, dolać wodę. Powoli dolewać do zupy.
5. Danie doprawić, dodać śmietanę.

Źródło: MilionKobiet.pl


Dodał(a): Karolina Czaja , Wtorek 30.10.2012 (aktualizacja: 2012-10-30)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (5)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
basia4ab
Znakomity przepis.Uwielbiam zupy krem.
Dodano: 2011-11-15 13:02:09 Zgłoś nadużycie
Malibu89
"lubię to " ;)
Dodano: 2011-09-16 13:22:02 Zgłoś nadużycie
paula2509
mniam
Dodano: 2011-09-09 18:19:37 Zgłoś nadużycie
pilusx3
mmm
Dodano: 2011-09-09 17:45:04 Zgłoś nadużycie
olafasola
pysznosciowo wyglada
Dodano: 2011-09-09 00:27:13 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×
  • Ragout z polędwiczek z grzybami

    Ragout z polędwiczek z grzybami

    Dla wielbicieli mięsa francuskie ragout będzie prawdziwym rarytasem. Jego zaletą jest nie tylko świetny smak ale i imponujący sposób podania. czytaj więcej

  • Jesienne rozkosze

    jesień

    Najpierw wyprawa na grzyby do leśnego zagajnika, a potem obiad z przyjaciółmi na działce. Przygotujesz pyszne dania z podgrzybkami, kurkami, prawdziwkami... I od razu zrobi się pięknie! czytaj więcej

Zobacz więcej